IMF positief over aanpak financiële sector Spanje

Spanje ligt op schema bij de aanpak van de problemen in zijn financiële sector. Dat stellen de toezichthouders van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gisteren na een bezoek aan de Spaanse hoofdstad.

Vrijwel alle maatregelen die het land moest nemen zijn ingevoerd, waardoor het financiële systeem van Spanje weerbaarder is geworden.

Zo zijn Spaanse banken sinds het invoeren van de maatregelen winstgevender geworden en hebben zij hun kapitaalpositie verbeterd. Ook zijn de controleurs positief over de productie in Spanje. Na een lange periode van dalen lijkt die zich eindelijk te stabiliseren. Hetzelfde geldt voor de werkloosheid, waarvan de groei ook lijkt te zijn geremd. Wel wijst het IMF erop dat de economische omstandigheden nog steeds moeizaam zijn.

De controles van het fonds zijn het gevolg van de financiële steun die het land vorig jaar van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Unie kreeg om de wankele bankensector overeind te houden. In december bezoeken de toezichthouders van het IMF Spanje opnieuw om de voortgang van de hervormingen te controleren.

Beleggers hebben ook vertrouwen in herstel in Spanje. De rente op staatsobligaties met een looptijd van tien jaar is sinds begin 2013 gedaald van 5 procent naar 4,26 procent vanochtend. (Novum)