‘Ik ben op zoek naar de onderstroom van Twitter-opwinding’

Bas Heijne is schrijver, columnist en dezer dagen vooral Couperus-kenner. Wie leest en volgt hij?

None

Bas Heijne is een liefhebber van het werk van schrijver Louis Couperus (1863-1923). Ter gelegenheid van Couperus’ 150ste geboortedag schreef hij een essay in boekvorm en maakte hij met Jan Louter een documentaire over Couperus’ reizen naar Toscane en Java. Elke zaterdag schrijft Heijne een column in NRC Handelsblad, over de staat van Nederland.

Wat zijn de bronnen voor uw column?

„Dagelijks lees ik NRC, Volkskrant en Telegraaf op mijn iPad. Maar ik maak vooral gebruik van Twitter, waar mensen naar interessante artikelen verwijzen. Voor binnenlandse politiek volg ik mensen als Kaj Leers, Erik van Bruggen en Sywert van Lienden. Die politieke junkies houden alles bij. Voor buitenlandse stukken volg ik Eelco Bosch van Rosenthal, die verwijst naar The Onion of de Miami Herald. Het aanbod is te dynamisch en diffuus om op een paar bronnen te vertrouwen.”

Staat de snelheid van Twitter haaks op reflectie?

„Ik vind Twitter geweldig, maar ik word er wel onrustig van. Ik probeer me afzijdig te houden van al die ruzies op Twitter. Het is ons nationale schoolplein, waar mensen graag aan elkaar sjorren. Mensen willen gezien worden, ruzie maken is dan een goede manier. Voor mijn column probeer ik in al die opwinding de patronen te ontdekken. Ik leg onverwachte verbanden, ga op zoek naar de onderstroom. Waar gaat het echt over?”

Mark Duursma

De documentaire over Couperus wordt vanavond om 23.00 uur uitgezonden op Ned. 2 (zie pag. 10). Bas Heijne’s boek Angst en Schoonheid, Louis Couperus, de mystiek der zichtbare dingen is vorige week verschenen bij De Bezige Bij.

    • Mark Duursma