‘Ik ben maar gaan speeddaten: elf meisjes in twee uur tijd’

, kandidaat van ‘The Undateables’, kreeg dankzij het tv-programma vele aanzoeken.

Wouter: geen ziek beest.
Wouter: geen ziek beest.

‘Ze horen me anders praten, ik loop wankel. Dan denken ze: dat is een ziek beest.’ In The Undateables duidt student Wouter de Ruyter van Steveninck (22) waarom hij nog nooit een vriendin heeft gehad: evolutionair gezien zou hij een slechte keuze zijn. Het tv-programma wil mensen met een beperking aan een partner helpen. De Ruyter is licht spastisch, wat je vooral aan zijn spraak hoort. Maar zijn gevoel voor humor, zijn frisse lach en zijn blonde zeilharen kwamen zo goed over op tv, dat na de uitzending de aanzoeken binnenstroomden. Van een tekort aan amoureuze aandacht, zit hij nu ineens met een surplus. Spast zoekt vrouw.

De Ruyter: „Het is echt wennen. Ik krijg iedere dag berichtjes via Facebook. Sommige meisjes hadden mijn huisadres achterhaald en stuurden liefdesbrieven van papier. De eerste tien berichten heb ik beantwoord, daarna werd het te veel. Woensdag ben ik gaan speeddaten, elf meisjes in twee uur tijd.”

Wouter was aanvankelijk bang dat kijkers zouden denken: ‘Oh, Wouter heeft een handicap! Oh, wat zielig! Oh, en nou kan hij ook nog geen meisje krijgen!’ Maar: „Het programma geeft mensen juist de tijd om de mens achter de beperking te ontdekken.”

De Ruyter denkt niet dat dit soort tv-programma’s iets betekent voor de emancipatie van de gehandicapte. „Voor de mensen die op tv zijn geweest heeft het voordelen, maar niet voor de anderen. Misschien kijken de mensen er een paar dagen anders tegenaan, daarna is het beeld weer hetzelfde.”

Met Nathalie, aan wie hij in het programma werd gekoppeld, is het niets geworden. „Zondagmiddag ben ik naar Blijdorp geweest met een ander meisje. Helaas zag zij het meer als vriendschap dan als liefde. Volgende week heb ik er nog twee. Het wordt lastig om weer een nieuwe romantische date te bedenken; ze hebben me allemaal zien zeilen op tv. Maar voor een leuke meid is altijd een leuke date te verzinnen.”