Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Greenpeace-activiste sliep op vloer in Russische cel - lees hier haar brief

De Arctic Sunrise van Greenpeace voerde actie tegen de plannen van het Russische staatsbedrijf Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Maar de Russen waren hier niet van gediend. De bemanning zit al ruim een week vast. Een van hen, de Nederlandse Faiza Oulahsen, schreef een brief naar Greenpeace over de gebeurtenissen.

Faiza Oulahsen op een foto van vorige week donderdag. Foto Reuters / Igor Podgorn / Greenpeace

De Arctic Sunrise van Greenpeace voerde actie tegen de plannen van het Russische staatsbedrijf Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. Maar de Russen waren hier niet van gediend. De bemanning zit al ruim een week vast. Één van hen, de Nederlandse Faiza Oulahsen, schreef een brief naar Greenpeace over de gebeurtenissen.

Het schip vaart onder Nederlandse vlag. Twee van de 30 opvarenden zijn Nederlands: woordvoerder Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels. Zij blijven nog zeker twee maanden vastzitten, zo werd gisteren bekend. Het voorarrest werd verlengd omdat meer tijd nodig is om te bepalen of ze kunnen worden aangeklaagd voor piraterij. Daar staat in Rusland een straf van maximaal vijftien jaar op.

‘Onmenselijke behandeling’

Dit was een paar weken geleden:

Twitter avatar faizaoulahsen Faiza Oulahsen BREAKING: We zijn los! Actievoerders zijn op weg naar Russisch platform om te protesteren tegen riskante Noordpoolboringen #savethearctic

Maar nu is toon van Oulahsen anders. De Russische veiligheidsdienst FSB behandelt haar en de rest van de bemanning “onmenselijk”, schrijft ze in een zaterdag verstuurde brief.

“Pak voor 24 uur, was de mededeling. Ik snelde naar mijn kamer, pleegde een telefoontje naar Ben, met de mededeling dat we werden meegenomen naar de department of investigation aan land. Vervolgens pakte ik mijn jas, handschoenen, ondergoed, thermokleding, bril en tandenborstel. Nu, vier dagen verder, heb ik spijt dat ik niet meer schone kleren heb meegenomen.”

Ze beschrijft wat er vervolgens gebeurde.

“Rond middernacht werd ik weer naar de rest van de groep gebracht, op dat moment werden een aantal geboeid weggebracht. Vanaf dat moment zouden we 48 uur vastgehouden worden. Flauwekul, want we werden al vijf dagen vastgehouden. Geboeid werden we in groepjes weggevoerd naar drie verschillende gebouwen. Bij aankomst werden we met zes vrouwen van de groep in één cel gestopt. Het duurde een paar uur voor we één voor één werden gehaald voor een intake, dus we lagen op de vloer en houten tafels omdat we doodmoe waren. Na wat vingerafdrukken werd ik om 5 uur ‘s nachts naar mijn cel gebracht. Het was ijskoud en het licht was continu aan.”

Inmiddels begint ze haar kalmte en zekerheid te verliezen, schrijft ze.

“Twee maanden de cel in is één ding, maar dan? Wat komt daarna? Een celstraf van een paar maanden of een paar jaar, na een proces vol leugens? Alles is bij elkaar verzonnen. Niets is zeker. Er hoeft maar één persoon aan de top zich te bedenken, en we verdwijnen de cel in.”

Brief Faiza

In Rusland felle kritiek op Greenpeace

Het schip werd geënterd nadat twee activisten probeerden het olieplatform Prirazlomnaja van Gazprom in de Barentsz-zee hadden geprobeerd te beklimmen. Volgens president Poetin hebben de opvarenden van de Arctic Sunrise het internationale recht geschonden. Minister Hennis-Plasschaert heeft eerder geëist dat de opvarenden worden vrijgelaten.

Greenpeace heeft in Rusland zeventig medewerkers en ongeveer 50 duizend donateurs. Er is in Rusland felle kritiek op actie, schreef onze correspondent Thalia Verkade eerder in NRC Handelsblad. Gazprom beschouwt de organisatie als extremistisch.

Sergej Ivanov, de chef van president Poetins regering, zei over de activisten: „Ze hebben hun werphaken niet anders gebruikt dan Somalische piraten dat doen.” De bekende columniste Joelia Latynina oordeelde: „Greenpeace gebruikt absoluut dezelfde tactiek als Hamas: jezelf schade toebrengen, dat op video zetten en vervolgens daarmee om geld gaan vragen.” Ze vergelijkt Greenpeace ook met Al-Qaeda.