Gevreesd en geliefd: een Milanista met charisma

Geharde Amsterdamse middenvelder Nigel de Jong is motor van AC Milan en speelt vanavond tegen Ajax

Hij sprak over „catenaccio”, „resultaatvoetbal” en „de nul houden” alsof het deugden zijn. Nigel de Jong en AC Milan, hoe kan het ook anders? Sikje, diamantje in het oor, strak wit overhemd met smalle das en giletje. Maar dat de zoon van oud-international Jerry de Jong opgroeide in de Kinkerbuurt en Geuzenveld is goed te horen. Daar doen omzwervingen via Hamburg (HSV), Manchester (City) en sinds vorig jaar Milaan niets aan af.

Voor even – de eerste keer in clubverband sinds hij Ajax in 2006 verliet – is hij terug in Amsterdam. Maar ook: terug in Oranje. Althans, de voorselectie van Louis van Gaal, maar zo zelfverzekerd is de Amsterdammer dat hij journalisten alvast doorverwees naar de persmomenten rondom het Nederlands elftal. „Volgende week ben ik in Katwijk en beantwoord ik vragen over Oranje”, zei hij in de perszaal van de Arena, waar hij vooruitblikte op de Champions League-wedstrijd vanavond tegen Ajax.

De Jong, een relict uit de tijd van de vorige bondscoach Bert van Marwijk, mag zich verheugen op een uitnodiging voor de wedstrijden tegen Hongarije (thuis) en Turkije (uit), later deze maand. „Het enige wat ik wil zeggen is dat ik blij ben, en dat is normaal. Van een bevestiging wil ik niet spreken. Ik speel gewoon mijn spel, ben altijd mijn best blijven doen. Ik wil mijn voeten laten spreken en er verder niet te veel woorden aan vuilmaken.”

WK-finalist De Jong was dit kalenderjaar niet meer opgeroepen en dat had veel te maken met een achillespeesblessure die een groot deel van het afgelopen seizoen vergalde. Maar toch ook met zijn speelstijl. Afgelopen maand nog, na zijn optreden met Milan tegen PSV in de voorronde van de Champions League, werd Van Gaal gevraagd naar De Jong. Die was „niet uit beeld”, zei de bondscoach. „Maar hij is een controlerende middenvelder, en daar speel ik niet mee.”

Nog eens vertelde De Jong hoe hij ‘afgleed’, van aanvaller in de Ajax-jeugdopleiding naar de gevreesde centrale middenvelder van nu. Trainer Huub Stevens maakte bij HSV van hem een ‘controleur’ en in Engeland werd hij de krachtpatser die ooit vertelde dat hij in de Bundesliga en de Premier League van shirtmaat L naar XL naar XXL ging. „Ik heb niet de kwaliteiten van Wesley Sneijder of Robin van Persie, jongens die 20, 25 goals per seizoen maken. Ik heb geleerd naar mijn kwaliteiten te spelen. In het buitenland gelden andere wetten.”

Hij verwierf faam als controleur in Oranje met Mark van Bommel, werd infaam door zijn karatetrap op het borstbeen van Xabi Alonso in de WK-finale van 2010 tegen Spanje. En in datzelfde jaar brak hij ook nog twee tegenstanders een been. Maar dat hij ook een heel goede voetballer is, liet Ajax-coach Frank de Boer niet na te vermelden toen hij De Jong gisteren „de motor van AC Milan” noemde. Een „karaktervolle speler met charisma”, zei AC Milan-coach Massimiliano Allegri. Uit zijn basisopstelling is Nigel de Jong niet meer weg te denken.

    • Bart Hinke