‘Gevangen lid Pussy Riot beëindigt haar hongerstaking’

Nadezjda Tolokonnikova op archiefbeeld uit juli.
Nadezjda Tolokonnikova op archiefbeeld uit juli. Foto AP

Negen dagen nadat ze ermee was begonnen, heeft Pussy Riot-lid Nadezjda Tolokonnikova haar hongerstaking beëindigd. Dat heeft de Russische federale gevangenisautoriteit FSIN aan persbureau ITAR-Tass verteld. Tolokonnikova’s gezondheid zou stabiel zijn.

Ilya Ponomarev, lid van een Russische oppositiepartij, bevestigde op Twitter dat ze met de hongerstaking gestopt was. Volgens hem “om medische redenen”:

Twitter avatar iponomarev Ilya Ponomarev Поговорил с @tolokno. Приостанавливает голодовку по мед.причинам. Требует начала перемен в ИК14, отсутствие репрессий з/к, своего перевода

Ze eist volgens Ponomarev nog steeds dat ze overgeplaatst wordt en dat er veranderingen komen in het kamp in Mordovië, waar ze al een jaar vastzit.

“Slavernij-achtige” omstandigheden in kamp

Vorige week stopte Tolokonnikova met eten, een besluit dat ze toelichtte in een lange brief: het was een protest tegen de erbarmelijke, “slavernij”-achtige omstandigheden in het werkkamp. Ze wil onder andere dat de lange werkdagen (16 uur) worden aangepakt, net als de onhaalbare quota die zij en haar medegevangenen in het kamp moeten halen als naaisters.

Ze werd volgend op de brief “voor haar eigen veiligheid” al in een isoleercel gezet en een paar dagen later opgenomen in het ziekenhuis van de gevangenis en vervolgens overgeplaatst naar een ziekenhuis daarbuiten. Daar stelden dokters vast dat ze er heel slecht aan toe was.

De leiding in het kamp zelf ontkent de zaken die Tolokonnikova aankaart.

Russische activisten bevestigen omstandigheden gevangenis

Russische activisten zeggen dat het strafkamp waar Tolokonnikova vastzit inderdaad de regels wat betreft de werkomstandigheden overtreedt. Dat schrijft AP. Volgens hen is er niet genoeg bewijs om een strafrechtelijk onderzoek naar de situatie te beginnen, maar ze raden wel aan dat het Pussy Riot-lid wordt overgeplaatst. De Russische presidentiële mensenrechtenraad kwam tot deze conclusie na een bezoek aan de gevangenis.

Vast voor ‘hooliganisme’

In augustus 2012 werd Tolokonnikova, samen met een ander lid van de punkband Pussy Riot, veroordeeld tot twee jaar in een strafkamp. Ze werden schuldig bevonden aan “door religieuze haat gevoed hooliganisme”. De vrouwen gaven in februari vorig jaar een spontaan protestconcert in een kerk om te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch-Orthodoxe kerk en het autoritaire regime in hun land. Ze riepen de maagd Maria op Poetin te verdrijven, scholden op de FSB en op seksistische mannen.

    • Frank Huiskamp