Gekwelde schrijversroman

Lezen // Boek Nacht, Mijn Strijd 4 Karl Ove Knausgard Vert. Marianne Molenaar. De Geus, 477 blz. 25 euro.

In Nacht, het vierde deel van de romanreeks ‘Mijn strijd’ van schrijver Karl Ove Knausgård (1968), trekt de achttienjarige hoofdpersoon naar de verste uithoek in het Noorse noorden. Hij neemt een betrekking aan als leraar. Maar het leraarschap is secundair. Deze jongeman wil met brandende ambitie schrijver worden. Schitterend beschrijft hij zijn entree in het dorp waar iedereen iedereen kent. Hij wordt verliefd op een verleidelijke leerlinge. Deze liefde wakkert een reeks dramatische eersteliefdeherinneringen aan. Zo plaatst hij geluk tegenover wanhoop. Hierin schuilt Knausgårds grote talent: zijn verhaal lijkt uit te waaieren in alle richtingen, maar dankzij zijn snelle perspectiefwisselingen houdt hij de aandacht bladzijde na bladzijde gevangen.