Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU-sportministers roepen op tot respecteren van mensenrechten

Het gebied Adler rondom de Olympische Schaatshal waar het schaatsen plaats zal vinden tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji.
Het gebied Adler rondom de Olympische Schaatshal waar het schaatsen plaats zal vinden tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji. Foto ANP / Jerry Lampen

Negentien lidstaten van de Europese Unie hebben vandaag op een bijeenkomst van Europese sportministers in Litouwen een verklaring afgelegd tegen discriminatie en voor vrijheid van personen om voor hun opvattingen en seksuele geaardheid uit te komen, zo heeft de woordvoerder van minister van Sport Edith Schippers meegedeeld.

Aanleiding was de ophef in aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2014 in Sotsji over de wet die in Rusland is in aangenomen tegen ‘homopropaganda’.
De kern van de verklaring luidt dat alle landen die grote sportevenementen zoals Olympische Spelen, Paralympische Spelen en Wereldkampioenschappen organiseren, worden opgeroepen het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) te respecteren. Ook worden landen opgeroepen om in internationaal verband te blijven opkomen voor non-discriminatie en vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering.

Mensen hebben hier recht op, ongeacht, ras, kleur, sekse of seksuele voorkeur, taal, religie of (politieke) opvattingen. Deze rechten zijn universeel en ondeelbaar, zeggen de negentien landen. Schippers:

“Sport moet een feest zijn voor iedereen, en dus ook voor homo’s. We hebben vandaag daarover een niet te negeren signaal afgegeven. Ik zal niet nalaten dat te blijven doen, zolang het nodig is.” Zij herhaalde niets te zien in een boycot van Sotsji.

De verklaring is ondersteund door Belgie, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Kroatië, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De verklaring heeft de nadrukkelijke steun van de Raad van Europa. (Novum)