‘Ethische commissie FIFA bekijkt toewijzing WK’s in 2018 en 2022’

De FIFA is niet langer doof voor de kritiek op de toewijzing van de WK’s aan Rusland (2018) en Qatar (2022).

Michael Garcia, voorzitter van de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA, zal vanaf volgende week een bezoek brengen aan de landen die tevergeefs hebben geprobeerd het WK van 2018 of 2022 binnen te halen. Garcia wil tijdens zijn toernee informatie verzamelen over de controversiële procedure rond de toewijzing van beide WK’s, meldt de Britse krant The Guardian.

De organisatie van het WK van 2018 ging eind 2010 naar Rusland. Andere kandidaten waren Nederland-België, Spanje-Portugal (beide duo-kandidaten) en Engeland. Vooral in de bakermat van het voetbal – waar in 1966 voor het laatst een WK plaats had – leidde de keuze voor het kapitaalkrachtige Rusland tot hevige protesten.

Vorige week kwam de organisatie van het WK 2022 in Qatar onder druk te staan, toen The Guardian berichtte dat bij de bouw van infrastructurele projecten al zeker 44 Aziatische arbeiders waren omgekomen. De FIFA verkoos Qatar in 2010 als organiserend land boven andere kandidaten als de VS, Japan, Zuid-Korea en Australië. De kans is groot dat het toernooi vanwege de hitte in de zomermaanden zal worden verplaatst naar de winter, al dreigt het WK dan samen te vallen met de Olympische Winterspelen.

Garcia heeft bevestigd dat hij de komende weken interviews zal afnemen in de verschillende landen die naast de toewijzing grepen. De Amerikaan, die eerder werkte voor Interpol, is met de ethische commissie onafhankelijk van het uitvoerend comité van de FIFA. Voorzitter Sepp Blatter van de FIFA meldde afgelopen maand voor het eerst dat de keuze voor Qatar te maken had met politieke en economische belangen.

Hooggeplaatste voetbalbestuurders voorspellen dat er wellicht opnieuw moet worden gestemd over de organisator van het WK van 2022. De verwachting is dat Garcia in het voorjaar van 2014 met zijn conclusies komt.