Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Eerste fase ‘Obamacare’ gaat vandaag van start - ‘ironisch’

Hoewel een deel van de federale overheid in de VS sinds vanochtend is gesloten doordat Republikeinen en Democraten het niet eens werden over de begroting, gaat de eerste cruciale fase van Obama’s nieuwe zorgwet vandaag van start. Amerikanen mogen nu via internet zorgverzekeraars vergelijken en verzekeringen inkopen.

Artsen bij een patiënt in het Jackson Memorial Ziekenhuis in Miami. De invoering van Obamacare is de grootste vernieuwing van de gezondheidszorg in Amerika in vijftig jaar.
Artsen bij een patiënt in het Jackson Memorial Ziekenhuis in Miami. De invoering van Obamacare is de grootste vernieuwing van de gezondheidszorg in Amerika in vijftig jaar. Foro Reuters . Joe Skipper

Hoewel een deel van de federale overheid in de VS sinds vanochtend is gesloten doordat Republikeinen en Democraten het niet eens werden over de begroting, gaat de eerste cruciale fase van Obama’s nieuwe zorgwet vandaag van start. Amerikanen mogen nu via internet zorgverzekeraars vergelijken en verzekeringen inkopen.

Twitter avatar BarackObama Barack Obama “The Affordable Care Act is moving forward. You can’t shut it down.” —President Obama #Obamacare

Obama’s nieuwe zorgwet - officieel de ‘Affordable Care Act’, in de volksmond omgedoopt tot ‘Obamacare’ - regelt dat Amerikanen een zorgverzekering moeten afsluiten. Nu zijn circa 48 miljoen van de 316 miljoen Amerikanen onverzekerd. Vandaag mogen Amerikanen verzekeringen inkopen, wat de concurrentie moet bevorderen, en moet leiden tot lagere zorgkosten. Verzekeraars mogen mensen met chronische ziektes bovendien niet langer weigeren.

Wet veroorzaakte patstelling

De wet was juist de inzet van het begrotingsdebat: de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden stelde de wet dit weekend een jaar uit. De Democratische meerderheid in de Senaat accepteerde dit echter niet. Obama zei daarop zijn veto uit te spreken over de vertraging, als de wet zijn bureau zou bereiken. Het zorgstelsel werd al in 2010 aangenomen door het Congres en is het belangrijkste resultaat uit zijn eerste termijn.

Daarop volgde een conflict dat vanochtend escaleerde en tot de sluiting van een deel van de overheid leidde. Alle taken van de overheid die als ‘niet-essentieel’ worden beschouwd worden stilgelegd. Zo moeten zo’n 800 duizend ambtenaren gedwongen met onbetaald verlof, blijven nationale parken en musea gesloten en is het voor Amerikanen niet mogelijk om hun paspoort te vernieuwen.

Met de sluiting van de overheid hebben de Republikeinen de invoering van Obamacare niet kunnen voorkomen. Ironisch, schrijft onze correspondent Guus Valk op Twitter:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ironisch: over 3 kwartier gaat de federale overheid op slot én gaat Obamacare gewoon in. Dáár was het de Republikeinen nu net om te doen.

Verhouding tussen Democraten en Republikeinen slecht

Democraten en Republikeinen gaan al ruim twee jaar van crisis naar crisis, schrijft Valk in NRC Handelsblad. Dat de Republikeinen het spel nu zo hard spelen, komt door een informele machtswisseling in die partij.

“De afgelopen weken heeft de populistisch-rechtse vleugel, geleid door senator Ted Cruz, afgerekend met de gematigd-bestuurlijke vleugel, onder leiding van de voorzitter van het Huis, John Boehner. Cruz sprak vorige week 21 uur achter elkaar in de Senaat, in een poging Obamacare te saboteren. Hoewel hij officieel Obama aanviel, zette hij vooral zijn eigen partijelite te kijk.”