Een liedje van Bert

Bert (van Bert en Ernie) heeft het gevoel van eenzaamheid ooit eens mooi verwoord in het liedje ‘Alleen’, van het album Bert en Ernie vervelen zich nooit... En andere hits uit Sesamstraat! (1981).

(Wat voorafging: Bert heeft Ernie het huis uit gestuurd, na een ruzie.)

Ernie: Ik kom echt niet meer terug hoor, Bert!

Bert: Oh, nee, Ernie, nee.

Ernie: Vaarwel, Bert!

Bert: Vaarwel, Ernie!

...

Bert: Als Ernie nu echt niet meer terugkomt ben ik helemaal alleen. Dan kan ik veel lezen en naar mooie muziek luisteren en ben ik blij dat het zo stil is. Maar ja, na een tijdje zal ik Ernie wel weer gaan missen, want altijd alleen is ook niet leuk. Zo helemaal alleen...

Ik ben helemaal alleen

Er is niemand om mij heen

Dus er is er ook niet een om mee te praten

En er is niemand die mij stoort

En er is niemand die mij hoort

Ik voer het hoogste woord

Maar dat loopt niet in de gaten

En d’r is niemand die mij zegt

Dat doe je goed of dat is slecht

Wat ik doe is echt wat ik wil, doen of laten

Alleen, alleen, alleen, alleen

Alleen, alleen, alleen, ik ben alleen

Oh wat vind ik het toch fijn

Om eens fijn alleen te zijn

Ik ga spelen met m’n trein of lekker lezen

Of ik loop alleen wat rond

Kijk! Daar buiten loopt een hond

En die snuffelt aan de grond

Waar zou dat voor wezen

Weet je wat ik nou gaan doen

Krijgertje spelen in het plantsoen

Oh, nee, daar moet je met z’n tweeën voor wezen ... (zucht)

Maar ’k ben alleen, alleen, alleen, alleen

Alleen, alleen, alleen, ik ben alleen

(parlando) Weet je, dat alleen zijn dat is best leuk, maar niet de hele tijd. Want sommige dingen die kan je niet in je eentje doen. En ook als je verdriet hebt, of gewoon even ruzie wilt maken, dan is het fijn dat er vrienden zijn. En als je alleen tegen jezelf praat, weet je ook meteen wat je terugzegt. En als je tegen iemand anders praat, dan is dat veel spannender enzo...

Ik ben heus wel graag alleen

Maar niet de hele tijd oh nee

Want heel hard lachen met z’n twee dat gaat veel beter

Dan alleen, alleen, alleen, alleen

Alleen, alleen, alleen, ik ben alleen

Tekst: Paul Haenen en Wim T. Schippers