De man in de rendiertrui is dood, tijd voor een toyboy

Fans van de Bridget Jones-boeken hebben op sociale media vol afschuw gereageerd op het nieuws dat de geliefde Mark Darcy in het laatste boek dood is. “M’n verjaardag is naar de knoppen.”

De BBC liet de microfoon in de digitale rouwstoet zakken en registreerde de reacties van de lezersschare van auteur Helen Fielding.  Zo schreef één fan op twitter:

“Saw the news about the Bridget jones sequel, it comes out on my birthday and Mark Darcy is DEAD!!!! Awful news #birthdayruined”

Darcy is sinds boek één uit de serie, gepubliceerd in 1996, het liefje van Bridget Jones, een voormalige oude vrijster in Londen. De wat stijve Darcy, in de verfilming  gespeeld door Colin Firth, is aanvankelijk de concurrent van de gelikte Daniel Cleaver, in de film vertolkt door Hugh Grant. Cleaver legt het af tegen Darcy, een goedzak die het leven van Jones binnenwandelt in een onvergetelijke rendiertrui, zoals ook in de verfilming  uit 1999 te zien was.

Darcy was door Fielding gemodelleeerd naar  Fitzwilliam  Darcy uit Pride and Prejudice. In een van de verfilmingen van dat boek was het ook al Colin Firth die ‘de andere Darcy’ mocht spelen.

Zoals het een liefdesboek betaamt, legt hoofdpersonage Jones het uiteindelijk met de vriendelijke Darcy aan.  Ook in Bridget Jones: The Edge of Reason, Fieldings tweede boek over Jones uit 1999, was een rol weggelegd voor Mark Darcy.

Echter: in een nieuw Jones-boek, getiteld Mad About The Boy en voorgepubliceerd in The Sunday Times magazine,  heeft Fielding Mark Darcy afgelegd.  Vijf jaar voor het moment dat Jones de pen weer opgepakt heeft is hij overleden.

Dat is bij de fans niet in goede aarde gevallen.  Zo liet één fan zich ontvallen:

“One word for Helen Fielding: why?!”,

terwijl een ander nog iets verder ging in de kritiek:

“What the hell is helen fielding playing at in the next bridget jones book!?”

En collega-auteur Jill Mansell:

Maar ook in Nederland zijn de fans geschrokken:

 

 

 

 

In de voorpublicatie  viel verder al te ontdekken dat Jones niet alleen twee kinderen heeft, Mabel en Billy, maar er ook een jonge minnaar op nahoudt, genaamd Roxster.

Mad about the boy wordt op 10 oktober gepubliceerd.

    • Sebastiaan Kort