Bewoners ‘Vluchtflat’ gaan nog niet in op aanbod van Teeven

Foto Novum

Een bewoonster van de zogenoemde Vluchtflat in Amsterdam Nieuw-West maakt zich op voor haar vertrek. De 159 asielzoekers daar hebben een vertrekpremie van 4.500 euro per persoon aangeboden gekregen van staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD). Ze mochten tot 1 oktober in het pand blijven.

Voorwaarde is dat ze onderdak accepteren in een uitzetcentrum in Ter Apel, waar ze ook moeten meewerken aan terugkeer naar hun herkomstland. Het grootste deel van hen heeft nog juridisch perspectief op verblijf in Nederland. Een kleinere groep maakt geen kans op een verblijfsvergunning. De meesten van hen zeggen niet terug te kunnen of te willen. Twintig mensen die oorspronkelijk deel uitmaakten van de groep hebben al een paar maanden onderdak via de GGD omdat ze ernstige lichamelijke of psychische problemen hebben. Met een klein aantal hebben instanties geen contact meer.

Als de asielzoekers akkoord gaan met het aanbod van Teeven, worden ze naar de Vrijheidsbeperkende Locatie in Ter Apel gebracht. Daar kunnen ze twaalf weken blijven. De vrijheidsbeperking houdt in dat ze zich vijf dagen per week moeten melden en niet zonder toestemming de gemeentegrens mogen overschrijden. Geen van de asielzoekers is tot nu toe op het aanbod ingegaan.