Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten dicht wegens shutdown

Een moeder met een kind bekijkt een soldatengraf op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.
Een moeder met een kind bekijkt een soldatengraf op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Foto ANP / Erik van 't Woud

De Amerikaanse militaire begraafplaats Margraten is vanochtend gesloten als gevolg van de shutdown in de VS. Dat bevestigde woordvoerder Richard Arseneault vanochtend tegenover NRC. De begraafplaats is gesloten voor bezoek en de graven worden niet onderhouden.

Het Amerikaanse Congres moest voor middernacht een wet aannemen om de overheid te financieren, maar de Republikeinen eisten in ruil voor hun steun dat de invoering van de zorgwet van president Barack Obama een jaar zou worden uitgesteld. De patstelling werd niet doorbroken en hierdoor blijven in de VS nationale parken, monumenten en musea voorlopig dicht. Achthonderdduizend ambtenaren zijn naar huis gestuurd. Overheidsmedewerkers die onmisbare taken uitvoeren, zoals luchtverkeersleiders en militairen, werken wel door.

Onduidelijk hoe lang begraafplaats dicht moet blijven

Op de begraafplaats in Margraten liggen 8302 Amerikanen begraven die in het gebied omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats gaat weer open als de federale sluiting in Amerika voorbij is. Hoelang dat zou kunnen duren, wilde Arseneault niet voorspellen. Als het gras te hoog woekert, wordt de situatie opnieuw bekeken. Hoeveel mensen er werken en of hij zelf nog betaald krijgt, wilde Arseneault niet zeggen.

De Amerikaanse ambassade meldt op haar website dat alleen handelsactiviteiten en activiteiten die de veiligheid van Amerikaanse burgers en de nationale veiligheid ten goede komen mogen worden voortgezet. De American School of The Hague in Wassenaar ondervindt geen hinder van de shutdown. Het is namelijk een private school en is dus niet afhankelijk van overheidsgeld.

    • Pim van den Dool en Elske Schouten