Aftrap Bach-site op grote hoogte

„Ik heb niets tegen geld hoor, maar in tegenstelling tot geld heeft Bach eeuwigheidswaarde”, poneert klavecinist Ketil Haugsand, alvorens Bachs Prelude en fuga in G in te zetten. Zijn gehoor van onder meer bankiers zit op bureaustoelen op de vijftiende verdieping van het gloednieuwe Utrechtse hoofdkantoor van de Rabobank. Hier huist de HR Dienstverlening, maar zondag warmde een klavecimbel met muziek van Bach de kale flexplekken op.

Bach Torenhoog is een initiatief van De Nederlandse Bachvereniging en hoofdsponsor Rabobank: een eenmalige uitverkochte reis langs alle 24 preludes en fuga’s uit het eerste boek van Das wohltemperierte Klavier, waarbij twaalf klavecinisten verdiepingen van het hoofdkantoor bezetten, van C groot omhoog naar B groot. Dat is de aftrap van een vele malen omvangrijker initiatief: All of Bach, waarbij álle 1080 werken van Bach worden uitgevoerd, geregistreerd en in een culturele context op een allesomvattende website geplaatst. Toelichtingen, video, partituren, interviews – een componistenwebsite die geen gelijke kent. Er komt geen cd-box, de site is het uitdrukkelijke doel. Einddatum is 2022, bij het eeuwfeest van de Bachvereniging.

Een „geschenk aan de wereld”, aldus artistiek leider en dirigent Jos van Veldhoven, gratis toegankelijk en laagdrempelig. Wie ‘Bach’ intikt op Google moet hier alles kunnen vinden. In mei zal het platform www.bach.com online gaan.

Nederlandse Bachvereniging, cantates Bach 2-6/10 diverse locaties. www.bachvereniging.nl