Aanstekelijke liefdesverklaring aan Couperus

None

Zien Informatief Het Uur van de Wolf: Louis Cou- perus – Niet te stillen onrust Nederland 2, 23.00-00.00 uur

Couperus leeft nog. En Indië ook. Dat bleek uit de vele reacties op een artikel van Bas Heijne in deze krant in maart. Heijne beschreef hoe hij met een filmploeg de residentswoning uit De stille kracht had gevonden, in Pasoeroean op Oost-Java. Alles klopte met de beschrijving in de roman uit 1900.

Een week later, na de reacties, schreef Heijne dat Couperus het gebouw zeker heeft gekend, maar dat het niet de residentswoning was, en dus niet de plaats waar De stille kracht werd geschreven.

In de documentaire van Jan Louter, de filmmaker met wie Heijne in Indonesië was, zien we het afgebladderde gebouw, inclusief enthousiasme over de ‘ontdekking’.

Centraal in de film staat Heijnes bewondering voor Couperus. Heijne, bijna permanent in beeld, vertelt waarom Couperus onze grootste schrijver is, en waarom zijn oeuvre tijdloos is. De vraag naar hoe we moeten leven in een vluchtige wereld zonder houvast is immers nog steeds actueel.

Wellicht geïnspireerd door de titel koos cameraman Melle van Essen voor een gewaagd stijlmiddel, een camera zoekend naar scherpte. Wie daaraan gewend is, ziet een aanstekelijke liefdesverklaring.

Mark Duursma