Zes goals gewoon met blote oog te zien

Arbiter Makkelie hoeft bij Utrecht-Roda niet één keer op zijn horloge te kijken om te zien of sprake is van geldige treffer

Zes keer voelde Danny Makkelie zaterdagavond zijn speciale horloge trillen in Stadion Galgenwaard: GOAL! Maar bij geen van de doelpunten bij FC Utrecht-Roda JC (3-3) had de scheidsrechter de hulp van doellijntechnologie nodig. Zo bleef een Nederlandse primeur van een eerste beslissing op basis van camerabeelden achterwege.

De KNVB was goed vertegenwoordigd bij de eerste van een reeks van tien wedstrijden, waarbij zeven camera’s bij ieder van de twee doelen de bal constant volgen. De bond presenteerde vol trots het zogenoemde Hawkeye-systeem dat volgens competitiemanager Gijs de Jong „honderd procent waterdicht” is. Dezelfde technologie werd eerder toegepast bij het WK voor clubteams, de Confederations Cup en in de Engelse Premier League.

De roep om het invoeren van doellijnregistratie werd versterkt na het WK van 2010, toen scheidsrechter Jorge Larrionda een zuiver doelpunt van Frank Lampard bij Engeland-Duitsland afkeurde. Uit tv-beelden bleek dat de bal royaal de doellijn was gepasseerd. Al was dat met het blote oog ook goed te zien.

De Nederlandse voetbalbond heeft een budget van circa een half miljoen euro voor een pilot die twee jaar in beslag neemt. Stadion Galgenwaard werd als eerste uitgekozen omdat het een middelgroot stadion centraal in het land betreft. Later in het seizoen wordt het systeem verplaatst naar de Kuip en de Arena. Tijdens de bekerfinale en de strijd om de Johan Cruijff Schaal wordt ook doellijntechnologie gebruikt.

Scheidsrechter Tom van Sichem moest zaterdagavond in Amsterdam bij Ajax-Go Ahead Eagles nog zonder hulpmiddelen vaststellen dat de Deense Ajacied Christian Poulsen in de tweede helft een bal op de doellijn wegtrapte.

In Utrecht was er zaterdagavond geen enkel discutabel moment waarbij Hawkeye in actie hoefde te komen. Bij een aantal gevallen van buitenspel ging arbiter Makkelie onder luid protest van het publiek noodgedwongen op zijn assistenten af. Ze geloofden de scheidsrechter niet.

Het aantal keren dat Hawkeye van nut zal zijn, blijft dit seizoen waarschijnlijk beperkt. Vorig jaar waren er bij driehonderd wedstrijden zo’n zeven tot acht twijfelgevallen. De voetbalbond vindt het vooralsnog te duur het systeem in alle stadions van de eredivisie te installeren. Dat zou circa zes miljoen euro kosten. De Engelse voetbalbond heeft daar wel voor gekozen. Het systeem wordt daar bij één op de twintig duels gebruikt.

De KNVB hoopt het gebruik van technologische hulpmiddelen in de toekomst uit te breiden. Vooralsnog zien de internationale bonden niets in een videoscheidsrechter, zoals die bij sporten als hockey en rugby gebruikelijk is. De Nederlandse topscheidsrechter Björn Kuipers liet eerder weten dat het wat hem betreft blijft bij doellijnbewaking.

De voetbalbond gaat wel eigenhandig experimenteren met het gebruik van beelden. Tijdens thuisduels van FC Utrecht neemt een zogenoemde beeldschermscheidsrechter plaats in een regiewagen. Die zal de wedstrijd via vijf televisieschermen bekijken. Bij twijfelachtige situaties kunnen beelden duidelijkheid verschaffen. Maar tijdens de testfase mag er geen communicatie zijn tussen de scheidsrechter op het veld en de man in de regiewagen.

    • Koen Greven