Voor Kipsang is wereldrecord belangrijker dan veel geld

Wilson Kipsang liep gisteren in Berlijn een wereldrecord op de marathon De Keniaan loopt voor de beste tijden en niet voor het geld Hij kan nog sneller, denkt hij

Sportredacteur

Hij had het ruim van tevoren aangekondigd: Wilson Kipsang (31) zou in Berlijn het wereldrecord op de marathon verbeteren. En de Keniaan hield woord. Op het snelste marathonparcours ter wereld zette hij gisterochtend met zijn eindtijd van 2 uur, 3 minuten en 23 seconden een spectaculaire nieuwe standaard.

Kipsang verbeterde het oude record van zijn landgenoot Patrick Makau, die twee jaar geleden in dezelfde straten vijftien seconden langer nodig had gehad. „Dit is een droom die uitkomt”, zei Kipsang na zijn finish. „Ik was geïnspireerd door Paul Tergat, die hier tien jaar geleden een wereldrecord liep [2.04,55]. Nu doe ik het zelf.”

En weer was Berlijn de plaats van handeling. De prestatie van Kipsang betekende het negende wereldrecord voor de Duitse hoofdstad en het vijfde achtereenvolgende wereldrecord bij de mannen. „Wilson heeft zijn hele voorbereiding afgestemd op deze wedstrijd”, vertelt zijn manager, de Nederlander Gerard van de Veen, die de Keniaan sinds 2007 begeleidt.

Wilson Kipsang loopt al een paar jaar in de voorhoede van het enorme contingent Keniaanse marathonlopers, maar bleef altijd een beetje in de schaduw van bekendere landgenoten als Makau, Geoffrey Mutai en Abel Kirui. Toch snelde Kipsang gisterochtend in Berlijn alweer naar zijn zevende zege, nadat hij in 2010 in Parijs debuteerde.

Twee jaar geleden had hij al eens aangekondigd dat hij een nieuw wereldrecord in Frankfurt zou lopen, maar toen kwam hij nog vier seconden tekort. Maar die mijlpaal liet hem nooit meer los, weet Van de Veen. „Het zat hem dwars dat hij het in Frankfurt net niet had gehaald. Het is een jongen die heel goed weet wat hij wil.”

Dat merkte Van de Veen vooral nadat zijn pupil vorig jaar in Londen twee marathons had gelopen. De ‘officiële’ marathon van de stad won hij, op de olympische marathon moest hij genoegen nemen met brons. „Hij maakte daar een foutje door te vroeg weg te gaan, omdat hij vond dat het te langzaam ging. Dat vond hij niet leuk.”

Maar Kipsang gebruikte die tegenvaller om zijn sportieve doelen aan te scherpen. Van de Veen: „Wilson had na ‘Londen’ veel geld kunnen verdienen door andere marathons te lopen. Maar hij gaf al heel vroeg aan dat hij in Berlijn wilde lopen om alsnog het wereldrecord te verbreken.”

Eigen hotel in Kenia

Van de Veen omschrijft Kipsang als „een heel gedisciplineerde atleet” die „een stabiel leven leidt” met zijn gezin – met drie zonen. „Hij gaat heel verstandig met zijn leven om, investeert op een verantwoorde manier.”

Zo opende Kipsang, die gisteren met zijn overwinning en zijn wereldrecord 90.000 euro verdiende, vorig jaar in het hooggelegen hardlopersoord Iten, in het westen van Kenia, een eigen hotel. „Hij heeft dat van zijn verdiende geld laten bouwen”, zegt Van de Veen. „Er zijn zo veel voorbeelden van Kenianen die gekke dingen doen als ze veel geld verdienen. Dat doet hij niet.”

In Berlijn waren de weersomstandigheden uitstekend voor de wereldrecordpoging van Kipsang: koel, zonnig en droog, met een bries die gaandeweg wat aantrok. Nadat de ruim 41.000 lopers waren weggeschoten door de Ethiopiër Haile Gebrselassie, die zelf tweemaal een wereldrecord liep in Berlijn, bleef Kipsang constant rond het oude record van Makau lopen. In het zicht van de Brandenburger Tor plaatste Kipsang zijn beslissende tempoversnelling.

De Keniaan denkt dat hij in de toekomst nog sneller kan, zei hij na zijn indrukwekkende race. „Als ik kijk naar mijn carrière tot nu toe, en mijn progressie op de marathon, denk ik dat ik de potentie heb om harder te lopen.”

Ook manager Van de Veen ziet nog ruimte voor verbetering. Zoals de uitslagen de laatste jaren uitwijzen heeft Berlijn daarvoor de beste papieren. „Het is het snelste parcours ter wereld en ‘Berlijn’ is een marathon die leeft, in Nederland vergelijkbaar met Rotterdam: veel publiek, bandjes, muziek. Je wordt gedragen, je krijgt er vleugels. Maar voor een wereldrecord moet je vooral goede weersomstandigheden hebben, zoals vandaag, en goede hazen.”

Zoals na elk record op de marathon begon ook nu weer het speculeren over de menselijke grenzen in een race over 42 kilometer en 195 meter. Van de Veen hoort niet bij de optimisten die roepen dat binnen enkele jaren voor het eerst een atleet onder de twee uur zal lopen. „Een tijd van twee uur en twee minuten moet de komende jaren haalbaar zijn, maar dan moet alles meezitten. Het is niet zo eenvoudig.”

Ook Kipsang zelf wil zich niet vastpinnen op de volgende barrière in zijn sport. „Elke tijd onder de 2.03,23 vind ik prima”, zei hij met een glimlach.

    • Rob Schoof