Vierduizend ideeën voor bezuinigingen op zorgpakket

Schippers vorige week tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Foto ANP / Robin Utrecht

Op het verzoek van minister van Volksgezondheid Edith Schippers om mee te denken over welke behandelingen uit het zorgverzekeringspakket kunnen, zijn bijna vierduizend reacties binnengekomen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid vanavond.

De minister deed haar oproep in februari in het programma Buitenhof. Mensen konden tot 1 september hun ideeën insturen.

Veel suggesties gaan over zorg rondom de zwangerschap. De afzenders zeggen dat zij niet of niet meer gebruik maken van deze zorg en dat zij daar om die reden niet aan mee willen betalen. Ook vonden veel mensen dat ziektekosten waaraan de patiënt door zijn levensstijl zelf heeft bijgedragen niet in het basispakket zouden moeten worden gedekt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om ziektes veroorzaakt door roken, overgewicht of comazuipen. Ook over alternatieve geneeskunde en preventie kwamen veel reacties binnen.

Op het terrein van het te verzekeren pakket van de zorgverzekeringswet zijn in totaal 807 suggesties binnengekomen:

Bron Rijksoverheid

Veel meldingen over verspilling

Ruim achthonderd van de meldingen, die behalve van burgers ook van artsen en beroepsorganisaties kwamen, hadden daadwerkelijk betrekking op het verzekerde pakket. Ook over verspilling kwamen veel meldingen binnen.

Schippers gaat de suggesties ter beoordeling voorleggen aan het College voor Zorgverzekeriningen (CvZ). Vervolgens gaat de minister kijken of de suggesties worden meegenomen bij de verdere invulling van de bezuinigingen in de zorg. (Novum)

Lees de Kamerbrief van Schippers hier.