Van der Laan kan vluchtflatbewoners niet aan verblijfplaats helpen

Asielzoekers sjouwen hun spullen naar binnen in het Toorop-gebouw. Het pand is inmiddels verkocht en de asielzoekers moeten vanavond al vertrekken. Foto ANP / Erik van 't Woud

Een gesprek tussen de groep uitgeprocedeerde asielzoekers uit de zogenoemde vluchtflat en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft vanochtend niets opgeleverd. De ruim 150 bewoners moeten de flat vanavond verlaten en weten nog niet waar ze vervolgens zullen verblijven.

Een woordvoerder van Van der Laan benadrukt tegenover persbureau Novum dat niemand op straat hoeft te slapen:

“Staatssecretaris Teeven heeft de groep een aanbod gedaan voor opvang in Ter Apel. De bewoners kunnen zich daarvoor vandaag inschrijven. Vervoer wordt geregeld.”

Amsterdam zoekt geen nieuwe opvangplaats

De vluchtflatgangers willen daar echter geen gebruik van maken. Toch heeft de groep de gemeente om bedenktijd gevraagd, laat een woordvoerder van de groep weten. Amsterdam zegt echter geen nieuwe opvangplaats voor de asielzoekers te zoeken.

De groep probeert komende dagen bij hulporganisaties onderdak te vinden. Als dat niet lukt, zullen ze buiten moeten slapen. De asielzoekers zijn momenteel hun spullen aan het verzamelen en maken zich gereed voor vertrek.

Met de asielzoekers was eerder afgesproken dat ze voor morgen het kantoorpand aan de Jan Tooropstraat in Amsterdam-West uit moeten. Ze verbleven daar sinds eind mei. Eerder zaten de asielzoekers, die naar eigen zeggen niet naar hun thuisland terug kunnen, in een tentenkamp aan de Notweg en in de zogenoemde vluchtkerk.