Erdogan kondigt hervormingen aan - ‘goede stap, wel vragen’

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft vanochtend een groot pakket met hervormingen aangekondigd. Volgens de premier gaat het om ‘historische stappen’. Het pakket moet minderheden zoals de Koerden en de alevieten meer rechten geven. Dat meldt persbureau AP.

Premier Tayyip Erdogan op een archieffoto.
Premier Tayyip Erdogan op een archieffoto. Foto Reuters/ Umit Bektas

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft vanochtend een groot pakket met hervormingen aangekondigd. Volgens de premier gaat het om ‘historische stappen’. Het pakket moet minderheden zoals de Koerden en de alevieten meer rechten geven. Dat meldt persbureau AP.

Het pakket vormt een sleutelonderdeel in het vredesproces met de Koerden en is daarnaast van groot belang voor Erdogans eigen politieke toekomst. De nieuwe wetgeving maakt het onder meer mogelijk om in andere talen dan het Turks verkiezingscampagnes te voeren, daarnaast wordt de huidige kiesdrempel gewijzigd.

Volgens onze Turkije-correspondent Bram Vermeulen is de stap van Erdogan goed, maar zijn er wel vragen:

In het perspectief van 100 jaar geschiedenis zijn er vandaag een aantal zeer heilige huisjes omgegooid. Op privéscholen mag in een andere taal dan Turks worden lesgegeven, het nationalistische volkslied waarmee schoolkinderen voorheen de week mee moesten beginnen wordt afschaft en het verbod op de letters Q, W en X verdwijnt. Dat zijn significante stappen in vergelijking met tien jaar geleden.

Tegelijkertijd klinken uit de hoek van de minderheden een aantal vragen. Zo is er scepsis over de kiesdrempel, je moet nu minimaal 10 procent van de stemmen halen om in het Turkse parlement te mogen, wat het voor minderheden zo goed als onmogelijk maakt om mee te doen. Erdogan heeft in zijn toespraak aangegeven bereid zijn over deze kiesdrempel te praten, maar heeft geen beloftes gedaan. Ook heeft Erdogan niks gezegd over de wetten die ervoor zorgen dat Koerdische jongeren die mogelijk een associatie hebben met de Koerdische PKK worden opgepakt.

De stap zal volgens Vermeulen net genoeg zijn om het vredesproces op gang te houden:

Het is te makkelijk om de voorstellen van Erdogan ‘cosmetisch’ te noemen. Erdogan is ook premier van de extreem nationalistische Turken, die elke toenadering richting minderheden te ver vinden gaan. Tegelijkertijd gaat de poging van Erdogan de alevieten niet te ver genoeg. Al met al zal het net genoeg zijn om het vredesproces aan de gang te houden.

Tijdens dezelfde toespraak maakte Erdogan bekend dat het verbod op het dragen van hoofddoeken in overheidsgebouwen wordt opgeheven. Het verbod blijft wel in het leger van kracht, zo schrijft persbureau Reuters.

Vermeulen over het opheffen van het hoofddoekjesverbod:

Het opheffen van het verbod op hoofddoekjes is al langer aan de gang. Eerder werden hoofddoekjes al op universiteiten toegestaan. Erdogan doet dit vooral om zijn conservatieve achterban tevreden te houden.

Ten slotte heeft Erdogan aangekondigd dat de overheid kloosters gaat teruggeven. Deze waren oorspronkelijk eigendom van Syrische christenen maar werden geconfisqueerd door de staat.