Telemann is aardig uitgevoerd

Georg Philip Telemann (1681-1767) is hét voorbeeld voor de hedendaagse musicus in tijden van crisis en bezuiniging, vindt het Apollo Ensemble. Telemann, in Duitsland beroemder dan Bach en Händel, was een ondernemend componist, dirigent en organist. Hij drukte zelf zijn muziek, waarop men zich kon abonneren, en hij was de productiefste componist aller tijden – meer dan 1.000 instrumentale stukken en meer dan 1.200 vocale werken, waaronder 25 opera’s en 5 passies. Naar schatting meer noten dan Bach en Händel samen, al worden die inmiddels elk veel hoger aangeslagen. Telemanns verzendmuziekhuis in Hamburg was vooral gericht op de betere amateurs, die thuis samen muziek maakten. Het Apollo Ensemble, gevestigd in Lelystad maar internationaal opererend, speelt zulke kamermuziek met hoorbaar plezier in wisselende bezetting. Het is aardig, soms heel aardig.

Kasper Jansen

    • Kasper Jansen