‘Superschool’ voor 2- tot 18-jarigen in Rotterdam

De Rotterdamse scholengemeenschap Hugo de Groot begint in januari een ‘superschool’ voor leerlingen van 2 tot 18 jaar. Het wordt een peuter-, basis- en middelbare school ineen. Op de peuterschool zal al aandacht zijn voor taal, vanaf groep 7 worden lessen gegeven door vakleraren van de middelbare school.

Leerlingen zullen vanaf groep 7 alvast ‘voorsorteren’ op drie niveaus: vmbo, havo, vwo. Leerlingen met specifieke talenten kunnen vakken op een hoger niveau volgen. Zo kan een leerling van groep 8 ook een les krijgen op brugklasniveau. Vanavond besteedt tv-programma Tegenlicht (VPRO) aandacht aan dit initiatief.

Directeur Eric van ’t Zelfde zag in de wijk Charlois veel leerachterstand. „Dus ik dacht: waar kun je die het beste aanpakken? In het basisonderwijs.” Ook landelijk moet de kwaliteit flink omhoog, vindt hij. „De minister en staatssecretaris kunnen wel roepen dat excellentie belangrijk is, maar zolang ze niet echt in onderwijs investeren, blijft het bij oneliners.”

Van ’t Zelfde bepleit dat alleen docenten met een mastergraad les geven op de basisschool. „Nu mag een pabo-leraar die met de hakken over de sloot de taaltoets heeft gehaald, lesgeven in alle vakken, aan kinderen van twaalf verschillende niveaus.” Verder wil hij wettelijke mogelijkheden om leerlingen vakken op meer niveaus te laten volgen. „We moeten meer specialisten kweken.”

Staatssecretaris Dekker (Onderwijs, VVD) zegt de plannen nog niet te kennen. „Maar het uitgangspunt om het beste te halen uit ieder kind spreekt mij aan.”