Schrijfster D. Hooijer (74) overleden

Schrijfster D. Hooijer is woensdag overleden. Dat heeft uitgeverij Van Oorschot bekendgemaakt. De auteur van onder meer Kruik en kling en Sleur is een roofdier is 74 jaar oud geworden. Hooijer, pseudoniem voor Kitty Ruys, debuteerde in 2001 met de verhalenbundel Kruik en kling. Dat boek werd door NRC Handelsblad als een verrassing onthaald, getuige

Schrijfster D. Hooijer is woensdag overleden. Dat heeft uitgeverij Van Oorschot bekendgemaakt.

De auteur van onder meer Kruik en kling en Sleur is een roofdier is 74 jaar oud geworden.

Hooijer, pseudoniem voor Kitty Ruys, debuteerde in 2001 met de verhalenbundel Kruik en kling. Dat boek werd door NRC Handelsblad als een verrassing onthaald, getuige de laatste alinea van de recensie:

“D. Hooijer komt uit het niets. Afgaande op de (onscherpe) foto achterop het boek is ze een vrouw die ongeveer de leeftijd van haar hoofdpersonen heeft en het ligt voor de hand om haar boek zelf te beschouwen als de vrucht van het optimisme dat veel van haar verhalen verrassend aangenaam maakt. Zo laat Kruik en kling in meer opzichten zien dat het nooit te laat is, zeker voor een debuut.”

Drie jaar later volgde Zuidwester Meningen, waarmee de schrijfster werd genomineerd voor de Anna Bijns Prijs. Voor haar derde boek Sleur is een roofdier ontving ze de Libris Literatuur Prijs 2008. Hooijer reageerde destijds verbaasd op de toekenning: „Ik had eigenlijk helemaal niet het gevoel dat ik met dit boek goud in handen had.”

Vlak voor de Libriswinst interviewde NRC Handelsblad D. Hooijer.

In 2009 verscheen Hooijers romandebuut Catwalk, waarover Arjen Fortuin schreef:

“Een hemelbestormende literaire agenda heeft Hooijer daarmee niet. Maar de onsentimentele en tegelijkertijd doorvoelde wijze waarop Hooijer haar groep randfiguren schetst, geeft haar een unieke plaats in de Nederlandse letteren, waarin de middelpuntzoekende krachten al jaren de overhand hebben.”

Wouter van Oorschot noemt de schrijfster ‘onvergetelijk’. Haar brieven waren volgens de uitgever ‘kort en onvervreemdbaar’. “We wisten dat zij met haar gezondheid kampte maar ze berichtte ons daar zo onsentimenteel over dat we niet in de gaten hadden hoe dicht ze bij het einde was.” Over haar werk schrijft Van Oorschot:

“Hooijers volstrekt authentieke talent heeft een relatief klein oeuvre opgeleverd, dat naar het mij voorkomt nog door te weinig mensen als uitzonderlijk wordt onderkend.”

Hooijer schreef ook gedichten en illustreerde sommige van haar verhalen zelf. In het voorjaar komt nog een brievenboek van haar hand uit, dat Berichten van een Zakenman heet.

    • Sebastiaan Kort