Rustig avondje Hawkeye

Bij FC Utrecht-Roda JC werd het Hawkeye-systeem voor het eerst gebruikt in de eredivisie Er werd zes keer gescoord Maar bij geen enkel doelpunt was de hulp van de camera’s nodig

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Redacteur Voetbal

Zes keer voelde Danny Makkelie op zaterdagavond zijn speciale horloge trillen in Stadion Galgenwaard: goal! Maar bij geen van de doelpunten bij FC Utrecht-Roda JC (3-3) had de scheidsrechter de hulp van doellijntechnologie nodig. Zo bleef een Nederlandse primeur van de eerste beslissing op basis van camerabeelden achterwege.

De KNVB was goed vertegenwoordigd tijdens de eerste van een reeks van tien wedstrijden, waarbij een zevental camera’s bij elk van de twee doelen de bal constant volgen. De bond presenteerde trots het zogenoemde Hawkeye-systeem dat volgens competitiemanager Gijs de Jong „100 procent waterdicht” is. Dezelfde technologie werd eerder gebruikt bij het WK voor clubteams, de Confederations Cup en in de Engelse Premier League.

De voetbalbond heeft een budget van circa een half miljoen euro voor een pilot die twee jaar duurt. Galgenwaard werd als eerste uitgekozen omdat het een middelgroot stadion centraal in het land is. Verderop in het seizoen zal het systeem verplaatst worden naar de Kuip en de Arena.

Scheidsrechter Tom van Sichem moest zaterdagavond bij Ajax - Go Ahead Eagles nog zonder hulpmiddelen vaststellen dat middenvelder Christian Poulsen in de tweede helft een bal net voor de lijn uit het doel haalde. In Utrecht was er zaterdagavond geen enkel discutabel moment waarbij de hulp van Hawkeye moest worden ingeroepen. Bij een aantal gevallen van buitenspel ging Makkelie onder luid protest van het publiek noodgedwongen op zijn assistenten af. Ze geloofden de scheidsrechter niet.

Hawkeye zal tijdens een seizoen waarschijnlijk weinig gebruikt hoeven te worden. Wel hoopt de KNVB dat in de toekomst het gebruik van technologische hulpmiddelen uitgebreid kan worden. Maar vooralsnog zien de internationale voetbalbonden niets in een videoscheidsrechter zoals die bij sporten als hockey en rugby wel gebruikelijk is.

    • Koen Greven