Rumba Congolaise klinkt roestig maar sexy

Halverwege het laatste nummer staan de twaalf muzikanten van Odembe Ok All Stars plotseling stil. Hoe ongemakkelijk hun pose ook, ze staan daar als wassenbeelden in een museum. De muziek gaat door, de drummer is de enige die zijn ledematen beweegt, de gitarist staat stokstijf, maar zijn vingers laten de repeterende Congolese riff klinken. Alsof de band wil benadrukken dat grootmeesters kunnen sterven, maar dat de aanstekelijke rumba Congolaise nooit zal ophouden.

Odembe Ok All Stars bestaat uit Congolese muzikanten die ooit speelden in het fameuze OK Jazz orkest van de grote gitarist Franco. In de jaren vijftig en zestig ‘herafrikaniseerde’ hij de Cubaanse rumba tot een eigen sound. De aanstekelijke loopjes op elektrische gitaar waren decennialang dominant in de Afrikaanse pop. Franco overleed in 1989. In deze gerestaureerde band neemt Dizzy Mandjeku zijn rol als bandleider in, maar de band moest het in Utrecht vooral hebben van de tweede gitarist, de blazers en de prachtig uitgedoste zangeressen.

Door veel nummers slap te beginnen stond de reputatie van Congo als het meest swingende land van Afrika regelmatig op het spel. De revanche was zoet; songs ontaardden in tempowisselingen die sexy danspassen ontlokten aan de op leeftijd zijnde bandleden. Het publiek was zelfs bereid om collectief mee te dansen op een Congolese variant van hoofd-schouders-knie-en-teen. Een beetje roestig was het soms, maar nog lang geen museummuziek.

    • Leendert van der Valk