Reinbert in een toverzee van zelden gehoorde muziek

Dirigent/pianist Reinbert de Leeuw vierde zijn 75ste verjaardag – en dat heeft hij geweten. Het regende prijzen, er verscheen een 8 cd-box en de componistenportretten Toonmeesters die hij maakte met Cherry Duyns zijn verzameld op dvd.

Tijdens een festival in Amsterdam en Den Haag klonk dit weekend muziek van door hem geliefde componisten als Schönberg, Vivier en Messiaen, veelal door De Leeuw zelf gedirigeerd. Louis Andriessen componeerde het komische én ontroerende verjaardagsstuk Vroegste herinneringen. Het publiek onthaalde Reinbert steeds onvermoeibaar ovationeel.

Het festival, een mer à boire van zelden gehoorde grootse muziek, bood dan ook een aaneenschakeling van hoogtepunten: het koorwerk Journal van Claude Vivier, een diepzinnige en waarachtige menselijke komedie; Gérard Grisey’s betoverende zwanenzang Quatre chants pour franchir le seuil, als bezeten vertolkt door sopraan Barbara Hannigan; en Messiaens laatste voltooide werk, het ontzagwekkende Éclairs sur l’Au-Delà. Schitterend was ook de uitvoering van De Leeuws Schubert-en-Schumann-bewerking Im wunderschönen Monat Mai (2003) door studenten van het Kon. Conservatorium, met De Leeuw aan de vleugel. Actrice Katja Herbers zong, sprak, snikte en schreeuwde de veeleisende solopartij bevlogen, laverend tussen liefde, wanhoop en verleidelijkheid: recht in het hart.

En het feest is nog niet voorbij: in februari gaat voor het eerst in veertig jaar een orkestwerk van De Leeuw zelf in première.