Raadsverkiezingen leiden tot scheuring in top 50Plus

Fractievoorzitter Henk Krol noemt de stennis binnen ouderenpartij 50Plus „een rimpelingetje”. Tussenstand: twee bestuurders half terug, drie anderen eruit.

Foto Merlin Daleman

Dick Schouw heeft zich voorgenomen voorlopig niets meer te zeggen over het gedoe binnen 50Plus. Toch, één opmerking: „De geschiedenis herhaalt zich.”

Een jaar nadat 50Plus met twee zetels in de Tweede Kamer kwam, is het hommeles. Schouw en zijn vrouw zijn onlangs door de partij geroyeerd, en weer omarmd. Zaterdag traden de bestuurders die hen uit de partij probeerden te zetten zelf af, na een oplopend conflict met oprichter Jan Nagel en voorman Henk Krol. Alle betrokken verwijten elkaar machtsspelletjes, leugens en gedraai. Gedonder zoals we dat kennen van de ouderenpartijen uit de jaren negentig, beaamt Schouw.

Fractievoorzitter Henk Krol doet de kwestie af als „een rimpelingetje” in de geschiedenis van de partij. Maar de ex-bestuurders verwijten juist hem dat hij hun het functioneren onmogelijk heeft gemaakt. „Een week geleden stond Krol nog honderd procent achter ons en toen heeft hij slappe knieën gekregen”, zegt voormalig vicevoorzitter Marion Schobre. Zij trad dit weekend terug, samen met voorzitter Willem Holthuizen en penningmeester Anke Nollen.

De ruzie in de partij ontstond toen Dick Schouw (ex-DS’70, ex-Trots op Nederland, ex-Piratenpartij) de afgelopen maanden lokale ambities van 50Plussers in verschillende steden verbond onder de naam OPA (Ouderen Politiek Actief). 50Plus doet zelf niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen, had Jan Nagel al bij de oprichting besloten. Leden worden wel aangemoedigd lokaal actief te worden, maar er mag onder geen beding een associatie zijn met 50Plus.

Naar buiten toe deden partijprominenten alsof ze het project van Schouw als een mooie test zagen. Als zijn lokale partijtjes succesvol zouden worden, konden die over een paar jaar worden ingekapseld – mocht 50Plus dan besluiten toch lokaal te gaan. Als de initiatieven niet zouden aanslaan of ruziënd uiteenvielen, kon 50Plus zich er makkelijk van distantiëren.

Maar achter de schermen waren er grote zorgen of Dick Schouw wel „binnen de lijntjes” bleef. De druppel, zegt Schobre, was toen Schouw twee weken geleden niet meer uitsloot met OPA landelijk te gaan. Dat zei hij onder andere voor de camera van Pownews, met een speldje van 50Plus op zijn revers. „Dat was echt een lange vinger naar het bestuur”, zegt Schobre.

Niet alleen Schouw moest uit de partij gezet worden, vond zij, ook diens partner Adriana Hernández moest vertrekken. De Mexicaanse Hernández zat zelf in het bestuur en hoopte voor 50Plus in het Europees Parlement te komen. Twee weken geleden belde zij Henk Krol op met een dubbele boodschap. „Ik kan er voor zorgen dat Dick met OPA niet landelijk gaat.” En: „Je weet toch wel dat ik graag tweede op de lijst wil worden bij de Europese verkiezingen.”

„Niet handig om dat in hetzelfde gesprek te benoemen”, zegt Krol daar nu over. Maar volgens Schobre was Krol veel minder genuanceerd en kwam hij dezelfde dag briesend bij haar langs om Hernández te beschuldigen van chantage.

De twee spreken elkaar ook tegen als het gaat over het royement van Schouw en Hernández. Krol zegt daardoor verrast te zijn. Schobre zegt dat hij haar en de andere bestuursleden daar juist in steunde en achteraf een draai maakte. „Het is verbazingwekkend hoe Jan Nagel en Henk Krol de afgelopen week hun eigen bestuur zijn afgevallen en dit stel weer omarmd hebben”, zegt Schobre. Hun royement is omgezet in een tijdelijke schorsing.

Oprichter Jan Nagel lijkt zich afzijdig te houden, maar de senator speelt op de achtergrond een belangrijke rol in dit conflict – zoals bij alles wat binnen 50Plus gebeurt. Hij wilde Schouw en Hernández binnenboord houden en liet e-mails uitlekken waarin de interne machtsstrijd werd uitgevochten. In augustus mailde voorzitter Holthuizen Nagel zijn bemoeienis te staken „of ik ben weg”. Een maand later is dat alsnog gebeurd.

    • Emilie van Outeren