Raad van State ziet enkelbandenplan Teeven niet zitten

Foto ANP / Lex van Lieshout

De Raad van State ziet het plan van het kabinet om gevangenen met een enkelband naar huis te sturen niet zitten. Het is slecht onderbouwd en mogelijk gevaarlijk, zo staat in een nog niet geopenbaard advies dat in handen is van De Telegraaf. Door een gebrek aan begeleiding zouden criminelen weer op het slechte pad kunnen raken.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen. Hij wil dat bereiken door gevangenissen te sluiten en meer gebruik te maken van enkelbanden. Criminelen die zich goed hebben gedragen en minstens de helft van hun straf erop hebben zitten, zouden met een enkelband thuis mogen zitten.

Het plan om meer met enkelbanden te werken, lijkt echter alleen om het geld gemaakt te zijn, terwijl het die bezuinigingen waarschijnlijk niet eens waarmaakt, zo stelt de Raad van State. Het zou uiteindelijk slechts zestien miljoen euro besparen. Teeven heeft er bijvoorbeeld geen rekening mee gehouden dat criminelen met een enkelband weer recht hebben op uitkeringen als ze thuis zitten.

Teeven zwakte zijn plannen voor de bezuinigingen op het gevangeniswezen in de zomer al af. De plannen leidden bij verschillende gevangenissen al tot werkonderbrekingen en protesten. (Novum)