Proces Amanda Knox opnieuw van start

Amanda Knox keerde in oktober 2011 terug in de VS na vrijspraak in hoger beroep, ze is niet bij het nieuwe proces in Italië aanwezig.
Amanda Knox keerde in oktober 2011 terug in de VS na vrijspraak in hoger beroep, ze is niet bij het nieuwe proces in Italië aanwezig. Foto EPA / Dan Levine

De Amerikaanse studente Amanda Knox staat voor een Italiaanse rechtbank opnieuw terecht voor de moord op haar Britse kamergenote Meredith Kercher. Ook haar voormalige Italiaanse vriend Raffaele Sollecito staat weer terecht. Het proces voor een beroepsrechtbank in Florence gaat vandaag van start.

De 21-jarige Kercher werd in november 2007 met doorgesneden keel aangetroffen in haar slaapkamer. Ze deelde een appartement in Perugia met Knox en anderen. Volgens de Italiaanse justitie was de Britse het slachtoffer geworden van een uit de hand gelopen seksspel onder invloed van drugs. Knox en Sollecito verklaarden op de bewuste avond niet eens in de flat te zijn geweest, maar moesten toegeven dat hun geheugen door marihuanagebruik op die avond niet helemaal betrouwbaar was.

In maart dit jaar bepaalde het Hof van Cassatie, het hoogste rechtsorgaan in Italië, dat het proces tegen Knox en Sollecito over moest. Ze werden in 2011 in hoger beroep vrijgesproken van de moord, vanwege geknoei met bewijsmateriaal. Tijdens de beroepszaak ontstond twijfel over de bewijsvoering omdat het mes waarmee Kercher zou zijn gestoken wel dna van Knox op het heft bevatte, maar het dna van Kercher zou onvoldoende zijn aangetroffen op het lemmet. Dat gold ook voor het dna van medeverdachte Sollecito op de bh van Kercher.

In 2009 werd Knox nog veroordeeld tot 26 jaar en Sollecito tot 25 jaar cel. In een apart proces is de Ivoriaan Rudy Guede wel tot zestien jaar gevangenis veroordeeld voor de moord.

Knox niet aanwezig bij proces

Knox is vandaag niet aanwezig bij het proces. Ze heeft besloten in de VS te blijven, waar ze in Washington studeert. De Italiaanse wet kan Knox niet verplichten om voor het nieuwe proces naar Italië terug te keren. Ze heeft laten weten er vertrouwen in te hebben dat ze in dit nieuwe proces zal worden vrijgesproken. Mocht ze toch weer worden veroordeeld, dan kan Italië om haar uitlevering vragen of een regeling met de Amerikaanse autoriteiten treffen om Knox haar straf in de VS te laten ondergaan.

    • Anouk van Kampen