President Israël: we zullen Iran afrekenen op daden

President Shimon Peres van Israel geeft een persconferentie tijdens zijn bezoek aan het Vredespaleis en het Internationaal Gerechtshof. Foto ANP/Robin van Lonkhuijsen

Israël zal Iran afrekenen op zijn daden en niet alleen op de mooie woorden van de nieuwe president Hasan Rouhani. Dat heeft de Israëlische president Shimon Peres vanmiddag gezegd na afloop van een bezoek aan het Vredespaleis in Den Haag.

De toespraak van Rouhani tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties was een ‘mooie speech’, maar Iran zal worden beoordeeld op de daden die zullen volgen. Rouhani verklaarde bij de VN dat het atoomprogramma van Iran vreedzaam is. Israël gelooft daar niet in. “Nucleaire raketten hebben geen vreedzaam doel”, zei Peres.

‘Langeafstandsraketten zijn er om te worden gebruikt met kernkoppen’

De Israëlische president wees er bovendien op dat Rouhani enkele dagen voor zijn toespraak in New York nog heeft gezegd dat de Iraanse revolutionaire garde is opgericht om ‘terreur te verspreiden’. Ook verdedigde hij de bouw van langeafstandsraketten. Die kunnen volgens hem geen ander doel hebben dan te worden uitgerust met kernkoppen.

Maar één van de twee toespraken kan waar zijn, zei Peres:

“Ik hoop dat de feiten uiteindelijk de hoop van vele mensen zullen rechtvaardigen dat we een ander Iran zien. Maar uiteindelijk kunnen we dit alleen beoordelen aan de hand van de feiten en daden die volgen.”

Peres zei verder dat ‘alle opties’ worden opengehouden om Iran te bewegen om het nucleaire programma op te geven, los van de economische sancties die nu zijn opgelegd om het land te bewegen niet langer een ‘centrum van terreur’ te zijn. Hij wees erop dat Syrië zijn chemische wapens ook pas wilde inleveren nadat was gedreigd met militair ingrijpen.

Syrië is bereid om het verdrag tegen chemische wapens te ondertekenen. Israël heeft het verdrag wel ondertekend, maar niet geratificeerd. Peres wilde niet zeggen of dat alsnog zal gebeuren. De Israëlische regering zal een verzoek daartoe overwegen, zei hij. Aangenomen wordt dat ook Israël chemische wapens bezit.

Peres morgen bij Willem-Alexander en Rutte

Peres brengt een driedaags bezoek aan Nederland. In het Vredespaleis sprak hij onder meer met de rechters van het Internationaal Gerechtshof dat er is gevestigd. Volgens Peres is de relatie met het gerechtshof ‘erg goed’. “Er zijn geen problemen.” Israël ‘respecteert’ de vonnissen en advies van het Internationaal Gerechtshof.

Een wereld zonder een Internationaal Gerechtshof is een ‘groot gevaar’, zei Peres. “Israël onderschrijft ten volle het doel van het hof en haar vonnissen.” Het Internationaal Gerechtshof was eerder kritisch over de bouw van de Israëlische ‘veiligheidsmuur’.

Morgen gaat Peres op audiëntie bij koning Willem-Alexander. Ook spreekt hij op het Catshuis met premier Rutte en houdt Peres aan het eind van de middag een toespraak in de Eerste Kamer.

Deze dag van het bezoek van Peres staat daarmee in het teken van de politieke betrekkingen tussen Nederland en Israël. Rutte zal daarbij moeten schipperen, wanneer hij Peres ontvangt in zijn ambtswoning. De premier leidt een coalitie die verdeeld is over de politiek ten aanzien van Israël. Waar de VVD het land steunt, is met name de PvdA erg kritisch. (Novum)