Poelifinario voor beste cabaret naar Wim Helsen

De juryleden van de Poelifinario waren het oneens over wie het beste programma van het jaar maakte. Winnaar Wim Helsen eerde ook ‘de andere winnaar’.

Wim Helsen en Louise Korthals, winnaars van de Poelifinario en Neerlands Hoop Foto ANP

Wim Helsen heeft dit jaar de Poelifinario gewonnen, de prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het seizoen. Maar in zijn dankwoord zei hij de prijs te willen delen met zijn medegenomineerde Ronald Goedemondt, „die ik hierbij feliciteer”. Helsen reageerde daarmee op de commotie die rond de Poelifinario was ontstaan. Zijn bekroonde programma Spijtig, spijtig, spijtig is volgens de jury „een mooi filosofisch betoog met krankzinnige voorbeelden en uitstapjes”.

Gisteravond, tijdens de uitreiking in de Kleine Komedie in Amsterdam, werd duidelijk hoe de uitslag tot stand is gekomen. Wim Helsen was de winnaar van de eerste stemronde. Toen daarna één jurylid zich distantieerde, ging de discussie verder. Diverse juryleden – inclusief voorzitter Erik Pals – veranderden toen van mening. Zo kwam er uiteindelijk een tweede stemronde, die werd gewonnen door Ronald Goedemondt. Een paar weken later, in een extra vergadering, besloot Pals echter dat het „voor de damage control” beter was toch maar aan de eerste uitslag vast te houden. En nadat een ander jurylid per open brief protest had aangetekend tegen deze procedure, lag de ruzie op straat. „De jury heeft steken laten vallen”, moest Pals gisteravond erkennen. Tegelijk repte hij van „een geweldig rijk cabaretjaar”, dat tot maar liefst zes nominaties had geleid.

Over het winnende programma schreef deze krant dat Helsen uitblinkt in „een subliem soort verbale slapstick”, met als slotsom: „In zijn idiotie is hij opnieuw ongeëvenaard.”

De andere genomineerden waren de Ashton Brothers, Van der Laan en Woe, Kommil Foo en Lebbis, maar volgens de voorzitter staken Helsen en Goedemondt vanaf het begin boven alle anderen uit. Helsen is de eerste cabaretier die de Poelifinario twee keer kreeg; hij won ook al in 2009. Goedemondt won nog niet eerder.

De Neerlands Hoop voor de grootste cabaretbelofte ging, zonder rumoer, naar Louise Korthals voor haar debuutprogramma Vlieguur. „Wat een geboren performer”, riep het juryrapport uit. In deze krant werd haar optreden, „een pleidooi voor engagement”, gekarakteriseerd als „een veelbelovend debuut”.

De andere genomineerden voor deze prijs waren Pieter Derks, Johan Goossens en Speelman & Speelman.

    • Henk van Gelder