‘Opvang bewoners Vluchtflat’

Staatssecretaris Fred Teeven (Justitie, VVD) heeft de 159 asielzoekers die in de gekraakte ‘Vluchtflat’ in Amsterdam Nieuw-West verblijven, opvang aangeboden in het uitzetcentrum in Ter Apel op voorwaarde dat ze meewerken aan terugkeer naar hun herkomstland. Dat schrijft Teeven vandaag in een brief aan de bewoners van de Vluchtflat.

De groep asielzoekers dreigt op straat te komen staan, omdat ze het pand waarin ze verblijven uiterlijk vandaag moeten verlaten. Dat is afgesproken met woningbouwcorporatie De Key, eigenaar van het kantoorpand. De woningcorporatie had „ter bekrachtiging” van de vertrekafspraak met de asielzoekers een kort geding aangespannen. Vorige week donderdag kwam er een ontruimingsvonnis van de rechter.

De bewoners van de Vluchtflat kunnen zich vandaag voor het aanbod van de staatssecretaris inschrijven. Vervoer wordt geregeld. Of en hoeveel asielzoekers van dit aanbod gebruik willen maken, is onbekend.

In Ter Apel kwam het vorig jaar tot een demonstratie van asielzoekers voor het uitzetcentrum. Een deel van hen trok vervolgens naar Amsterdam. Daar begon ruim een jaar geleden een protest tegen uitzetting in de vorm van een tentenkamp aan de Notweg.

Een woordvoerder van de gemeente liet vanmorgen weten dat Amsterdam niets kan doen voor de asielzoekers die geen gebruik willen maken van het aanbod van de staatssecretaris. Wel zullen kwetsbare mensen en mensen met psychische problemen door de gemeente worden opgevangen.