Onstuimige opgewonden jazz

Woehaaa... Daar scheuren The Ploctones met rokende banden de hoek om. De opening I know that you know that I know that you know that I know komt op het rijk geschakeerde Ploc binnen als een stormram. En ook in Amerika raust en giert het buiten het funky thema uit. Het kwartet van de nadrukkelijke anti-leider, gitarist Anton Goudsmit – die zich na de New Cool Collective nu volledig wijdt aan zijn eigen ‘anarchistische bende’, heeft een nieuwe cd. Tamelijk weerbarstig kneden The Ploctones (saxofonist Erfraïm Trujillo, bassist Jeroen Vierdag en drummer Martijn Vink), hun met impro doordrenkte grooves tot opgewonden jazz. Maar voor de band zich in alle onstuimigheid in eigen staart bijt, is er ook de introspectieve kant. Ontroerend in romantisch idioom als gitaar en sax naar elkaar zoeken. Sterk ook is het wanneer de energie gaat van laag naar hoog zwiepend, zoals in Giuseppe.

Amanda Kuyper