OM erkent te lage strafeis tegen ‘kopschopper’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de zogeheten Eindhovense kopschopperszaak een veel lagere straf geëist tegen een van de daders dan de bedoeling was. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving hierover in het Eindhovens Dagblad.

De officier van justitie vergiste zich tijdens de zitting in de eis tegen een 17-jarige Eindhovenaar. In plaats van acht maanden effectieve celstraf (twaalf maanden waarvan vier voorwaardelijk) vroeg hij er vier. De rechtbank veroordeelde de jongen, op basis van die eis, tot drie maanden cel, plus drie voorwaardelijk. Het OM geeft de fout toe en wil hem in hoger beroep goedmaken. De 17-jarige jongen was de eerste die het slachtoffer – een 22-jarige man uit Oirschot – bij het incident van 4 januari was gaan schoppen.

Peter van de Laar, advocaat van de verdachte die in het Belgische Vosselaar woont, noemt de vergissing van het OM in het Eindhovens Dagblad een grove fout. „Ik kan me niet voorstellen dat je in een zaak van deze importantie, waar zoveel belangstelling voor was, zo blundert.” Volgens hem zal de fout zeker een rol spelen in het beroep.

Justitie liet na het bekendmaken van de vonnissen vorige maand direct weten in beroep te gaan tegen de straf van twee van de vier veroordeelden. De rechtbank had een lagere straf opgelegd doordat het filmpje van de mishandeling werd getoond in de media.