OM eiste per ongeluk te lage straf voor mishandeling Eindhoven

De plek in Eindhoven waar begin januari een 22-jarige jongeman bewusteloos werd getrapt.
De plek in Eindhoven waar begin januari een 22-jarige jongeman bewusteloos werd getrapt. Foto ANP / Koen Verheijden

Justitie heeft in de zaak rond de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven per ongeluk een lagere straf geëist tegen een van de daders dan eigenlijk de bedoeling was. Dat bevestigt een woordvoerder van justitie aan persbureau Novum na berichtgeving hierover in het Eindhovens Dagblad vandaag.

Het Openbaar Ministerie had een van de jongens een straf van twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk, toebedacht. Maar de officier versprak zich en vroeg om twaalf maanden cel waarvan acht voorwaardelijk. De geëiste effectieve celstraf na aftrek van de voorwaardelijke straf kwam daardoor uiteindelijk neer op vier in plaats van acht maanden.

Het gaat om de eis tegen de zeventienjarige Eindhovenaar Tom K., meldt Novum. De rechtbank veroordeelde hem op basis van die eis tot drie maanden cel, plus drie voorwaardelijk.

OM: Het is een vergissing geweest

Het OM geeft in de krant toe dat de officier “abusievelijk acht maanden heeft gezegd” en wil de fout in hoger beroep goedmaken. Hoe de blunder kon worden gemaakt, kon een woordvoerder in reactie op het bericht niet zeggen. “Het is een vergissing geweest”, aldus de zegsvrouw. De blunder is niet direct de aanleiding geweest voor justitie om hoger beroep aan te tekenen, benadrukt ze.

Of de fout nog gevolgen gaat hebben voor het vervolg van de zaak, is nog niet duidelijk. “Ik kan daar geen antwoord op geven”, aldus de woordvoerder. “In hoger beroep wordt de gehele zaak opnieuw gedaan. Alles wordt daarin opnieuw meegenomen.”

Justitie liet na het bekendmaken van de vonnissen vorige maand al direct weten in beroep te gaan tegen de straf van twee van de vier veroordeelden - Brent L., die tien maanden jeugddetentie en vier maanden voorwaardelijk kreeg opgelegd in plaats van de geëiste anderhalf jaar, en Tom K.. De rechtbank had hun beiden een lagere straf opgelegd vanwege het feit dat het filmpje van de mishandeling werd getoond in de media.

Zware mishandeling in Eindhoven

Brent L. en Tom K. werden veroordeeld voor een poging tot doodslag op het slachtoffer, een 22-jarige man uit Oirschot. De man werd in januari van dit jaar in het centrum van de stad belaagd en tegen de grond gewerkt. Hij werd meerdere malen tegen het hoofd geschopt.

De advocaat van de zeventienjarige jongen spreekt in het Eindhovens Dagblad van een grove fout.

“Ik kan me niet voorstellen dat je in een zaak van deze importantie, waar zo veel belangstelling voor was, zo blundert.”

Volgens hem gaat de fout zeker een rol spelen in het vervolg van de zaak.