Obama: ik leg me niet neer bij een ‘shutdown’ van de regering

De Amerikaanse president Obama heeft vanavond verklaard zich niet neer te leggen bij de ‘shutdown’ van de Amerikaanse regering die dreigt nu de Democraten en Republikeinen het niet eens lijken te worden over de overheidsbegroting voor de deadline van middernacht.

Een fietser passeer het Witte Huis in Washington, vanwaar Obama vanavond verklaarde zich 'niet neer te leggen' bij een 'shutdown' van zijn overheid.
Een fietser passeer het Witte Huis in Washington, vanwaar Obama vanavond verklaarde zich 'niet neer te leggen' bij een 'shutdown' van zijn overheid. Reuters/Kevin Lamarque

De Amerikaanse president Obama heeft vanavond verklaard zich niet neer te leggen bij de ‘shutdown’ van de Amerikaanse regering die dreigt nu de Democraten en Republikeinen het niet eens lijken te worden over de overheidsbegroting voor de deadline van middernacht (lokale tijd).

Obama liet vanavond vanuit zijn Oval Office in Washington D.C. weten dat hij een wetsvoorstel van de Senaat ondersteunt met een financieel plan voor de korte termijn waarmee de overheid tot half november draaiende kan worden gehouden. Volgens dit plan wordt er niet gesneden in zijn zorgverzekeringswet. Hij wil daar vandaag en morgen over praten met de belangrijkste politieke leiders van de VS.

Republikeinen willen kosten Obamacare schrappen

Het door Republikeinen gedomineerde Huis heeft echter aangegeven alleen een nieuwe financiering van overheidsuitgaven goed te keuren als alle kosten voor Obamacare geschrapt worden. Als voor middernacht geen compromis is gevonden, volgt er een ‘shutdown’.

Onze correspondent Guus Valk geeft aan dat er momenteel in Washington wordt gezocht naar manieren om het besluit een aantal dagen te kunnen uitstellen, maar pas om zes uur morgenochtend onze tijd wordt duidelijk of een ‘shutdown’ afgewend kan worden.

Democraten blijven ‘Obamacare’ beschermen

De Democraten uit de senaat hebben vanavond een voorstel van het Republikeinse Huis van Afgevaardigden afgewezen waarin de zorgverzekeringswet van Obama een jaar in de koelkast wordt gezet in ruil voor tijdelijke financiering van de regering. De Democraten blijven vooralsnog achter ‘Obamacare’ staan.

Alle ‘niet-essentiële’ overheidstaken zouden stilvallen

Een ‘shutdown’ zou betekenen dat alle niet-elementaire onderdelen van de federale overheid op slot gaan. Zo zullen zo’n 800.000 ambtenaren met onbetaald verlof naar huis worden gestuurd, blijven nationale parken en musea gesloten en het is het voor Amerikanen niet mogelijk om bijvoorbeeld hun paspoort te vernieuwen.

Onze correspondent Guus Valk hierover:

“Het is de prijs die vooral de populistische rechtervleugel van de Republikeinen bereid is te betalen om een oude vete met president Obama uit te vechten. Doordat gematigde Republikeinen door de populisten buitenspel zijn gezet, hebben de Democraten geen onderhandelingspartner meer en dreigt een politiek rampscenario.”

Conflict tussen Democraten en Republikeinen escaleerde dit weekend

Dit weekend escaleerde een conflict tussen Democraten, die de Senaat domineren, en Republikeinen, die in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid hebben. Ze moeten het eens worden over een begroting die de overheid vanaf morgen, 1 oktober, draaiende houdt. Begrotingen worden door de hevige polarisatie in Washington al jaren niet meer aangenomen; het Congres houdt de financiering van de federale overheid keer op keer in stand met noodwetten.

    • Annemarie Coevert