Noorwegen dichtbij vorming rechtse minderheidsregering

'IJzeren Erna' in actie. Foto Reuters / Lise Aserud

Erna Solberg van de Noorse Conservatieve Partij heeft aangekondigd dat zij een rechtse minderheidsregering gaat vormen met de rechts-populistische Vooruitgangspartij. Het is voor het eerst dat deze anti-immigratiepartij deel gaat uitmaken van een Noorse regeringscoalitie.

Solbergs partij Høyre (Rechts), de rechts-populistische Vooruitgangspartij en twee kleine partijen, de Christelijke Volkspartij en de Liberalen, kregen samen 96 van de 169 zetels in het Noorse parlement bij de verkiezingen begin deze maand.

De coalitiebesprekingen met de Christelijke Volkspartij en de Liberalen zijn vandaag stukgelopen. Alleen de Vooruitgangspartij bleek bereid met de partij van ‘IJzeren Erna’ een coalitie aan te gaan. De nieuwe coalitie komt in de plaats van de Arbeiderspartij van premier Jens Stoltenberg. Deze was de afgelopen acht jaar aan de macht en is nog steeds de grootste partij in het Noorse parlement.

Solberg benadrukt tegenover persbureau Reuters dat dit niet het einde van samenwerking tussen de vier partijen betekent. Noorwegen is overigens gewend aan gedoogconstructies.

‘Solberg wil verzorgingsstaat niet verkleinen, wel belastingen verlagen’

Buitenlandredacteur Mark Beunderman schreef recent in NRC over de coalitieonderhandelingen:

“De afgelopen weken voerde Solberg campagne met de vage leus ‘nieuwe ideeën, betere oplossingen’. Ze wil de door Stoltenberg verder uitgebouwde verzorgingsstaat niet verkleinen, maar ze wil wel de belastingen (licht) verlagen en privé-initiatief toestaan in de logge staatsgezondheidszorg.

Solbergs beoogde coalitiepartners hebben uiteenlopende en vaak botsende ideeën. De Vooruitgangspartij, door critici ‘petro-populistisch’ genoemd, wil meer geld uit het staats-oliefonds van 550 miljard euro uitgeven aan wegen en ziekenhuizen. Andere partijen en economen waarschuwen voor inflatie. Nu al heeft de olieweelde geleid tot een vastgoedzeepbel.

Ook wil de Vooruitgangspartij, met een sterke anti-migratievleugel, gezinshereniging bemoeilijken en uitgeprocedeerde asielzoekers interneren. Daar moeten de Christelijke Volkspartij en de Liberalen weinig van hebben. Ze zijn ook tegen de door Conservatieven en Vooruitgangspartij bepleite nieuwe olieboringen op de Lofoten-eilanden, uit vrees voor schade aan de visvangst en de prachtige natuur.”

    • Marije Willems