Máxima wordt regent als koning Willem-Alexander overlijdt

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima met de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane bij de traditionele fotosessie op landgoed De Horsten in Wassenaar in juli dit jaar. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Als prinses Amalia door erfopvolging koningin wordt en zij is nog geen achttien jaar, dan wordt haar moeder, koningin Máxima, benoemd tot regent van het koninkrijk. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist medegedeeld.

Mocht koningin Máxima voordien onverhoopt al zijn overleden, dan wordt prins Constantijn benoemd tot regent van het Koninkrijk. Dit heeft de regering vandaag per Koninklijke Boodschap voorgelegd aan de Verenigde Vergadering, evenals een regeling die voorziet in een jaarlijkse uitkering aan de regent.

Het ouderlijk gezag over de minderjarige kinderen van koning Willem-Alexander zal bij zijn eventuele overlijden worden uitgeoefend door koningin Máxima. Zij wordt daarin bijgestaan door een college van toezicht.

De lijn van troonopvolging is vastgelegd in artikel 25 van de Grondwet. Prinses Beatrix volgde op 30 april 1980 haar moeder, koningin Juliana, op. Na precies 33 jaar werd zij op 30 april 2013 opgevolgd door Willem-Alexander. Prinses Catharina-Amalia is sindsdien de eerste in lijn van troonopvolging.

    • Marije Willems