Magische sfeer van onthaasting

Hij kreeg altijd goede kritieken maar verkocht nooit veel platen. Prominente fans als Jimmy Page en Robin Pechnold van Fleet Foxes gaven folkrocker Roy Harper (72) het voetstuk dat hij verdient in de Britse pophistorie.

Op zijn eerste album in dertien jaar Man & Myth roept hij zonder kunstgrepen de klankenrijkdom op van zijn beste werk uit de jaren zeventig, met een magische sfeer van onthaasting en spirituele verdieping. In Heaven is Here neemt hij meer dan een kwartier om zijn verhaal te vertellen, in een mythische vertelling over „the lonely track from madness to despair”.

Als tijdgenoot van Led Zeppelin en Pink Floyd weet hij welke gekte het rockbedrijf kan oproepen. Hij behield zijn creatieve bevlogenheid en kan nu met warmte zingen over het klimmen der jaren, met hulp van Pete Townshend in het relatief luchtige Cloud Cuckooland.

Jan Vollaard