Karaktercoach roept na drie jaar plotseling te veel weerstand op

AZ heeft zijn trainer ontslagen. Zelfs met winst op PSV was de vertrouwensbreuk niet te lijmen. „Dit speelt al langer.”

Voetballers „met kop en kont” de kleedkamer uitgooien heeft Gertjan Verbeek niet meer gedaan sinds hij zich eens kapotergerde aan Berry Hoogeveen van Heracles Almelo. De fysieke bejegening viel niet goed bij de spelersgroep, en het verzoek volgde aan de beginnende hoofdtrainer om voortaan de handen thuis te laten. Verbeek, voormalig Twents bokskampioen in de klasse halfzwaargewicht, zou het niet meer doen.

Een exces heeft zich niet voorgedaan bij AZ, zo bezweren betrokkenen bij de club. En toch zag de directie zich dit weekend genoodzaakt Verbeek (51) te ontslaan. Een forse afkoopsom – Verbeek had een contract tot juli 2015 – en aardige resultaten in de eredivisie en de Europa League wogen niet op tegen de vertrouwensbreuk die er tussen coach en spelers was ontstaan.

Zaterdagavond werd nota bene nog met 2-1 van PSV gewonnen. Op de omslag van het programmaboekje stond spits Denni Avdic en de kop ‘Relaxed’. Waarom precies de spelersraad van AZ afgelopen donderdag bij de directie aandrong op het vertrek van de trainer, bleef na een persconferentie met technisch directeur Earnest Stewart en aanvoerder Maarten Martens gisteren onduidelijk. „Het vertrouwen is geschaad”, zei Stewart – en dat was meteen zijn meest verregaande uitspraak. „Dit speelt al langer.”

Opmerkingen

Volgens Verbeek, die gisteren een interview gaf aan RTV Noord-Holland en ’s avonds plaatsnam in het NOS-programma Studio Voetbal, ligt de kiem van de breuk in het vorig seizoen. „Tien wedstrijden voor het einde waren we nog steeds in de gevarenzone. Daar zijn over en weer opmerkingen gemaakt, daar ga je mee aan de slag, maar uiteindelijk ben ik ook een trainer met een bepaald idee, met een programma. En dat programma staat boven het team, en het team boven het individu. Op een gegeven moment is dat schijnbaar op, uitgewerkt.

Toenmalig aanvoerder Nick Viergever zei in een interview met Voetbal International in juni dat de directie het vertrouwen in Verbeek vorig seizoen al bijna verloren had. De trainer zwakte na een groepsgesprek in maart zijn straffe regime iets af: twee dagen voor de wedstrijd twee keer trainen werd één keer lang trainen. Het seizoen werd afgesloten met bekerwinst. Het was in die tijd, waarin de landskampioen van 2009 vocht voor handhaving in de eredivisie, dat algemeen directeur Toon Gerbrands van AZ zijn lot verbond aan Verbeek.

Gerbrands, gisteren in vrijetijdskleding aanwezig op de club, legde uit dat die belofte in de context van vorig seizoen gezien moet worden. „Ik ben verantwoordelijk voor de sanering bij de club [na het faillissement in 2009 van clubeigenaar Dirk Scheringa], dus als iemand had moeten sneuvelen om slechte resultaten, dan ik.” Nu is het anders, wilde hij zeggen. Nu heeft de spelersgroep het met de coach gehad.

In Studio Voetbal gaf Verbeek toe dat er over zijn trainingsaanpak onvrede was. „Natuurlijk wordt er altijd wel eens gesproken in de trend van: trainer, is het wel verstandig vandaag twee keer te trainen? Of je komt van een verre uitwedstrijd in Israël [eerder deze maand, 1-0 zege op Maccabi Haifa] en dan zijn er altijd spelers die zeggen: ik ga liever naar huis toe.” Maar: „Daar ga ik niet heel veel over discussiëren met spelers.”

Na relatieve successen bij Heracles en SC Heerenveen kreeg Verbeek in 2009 de kans bij een topclub: Feyenoord. Maar daar joeg hij ervaren spelers als Roy Makaay, Kevin Hofland en Giovanni van Bronckhorst tegen zich in het harnas met zijn spartaanse trainingsregime en barse stijl van communiceren. Na zeven maanden moest hij het veld al ruimen. Aanvoerder Van Bronckhorst nam namens de spelersgroep een deel van de verantwoordelijkheid voor Verbeeks ontslag.

Spelersgroep

AZ-aanvoerder Martens deed dat gisteren niet. „Het is niet alleen de onvrede vanuit de spelersgroep”, zo legde de Belg uit. Meerdere geledingen binnen de club hadden het wel gezien met Verbeek, aldus Martens. „Ik voel me dus niet verantwoordelijk, want het is niet zo dat een spelersgroep de trainer op straat zet.”

Verbeek was met drie jaar en drie maanden AZ de langstzittende trainer bij een eredivisieclub van dit moment. Hij botste met scheidsrechters, vierde officials, coaches van de tegenstander, de KNVB en hij presteerde het zelfs voor de camera te bekvechten met een verslaggever van clubzender AZ TV. „Ik ben niet de makkelijkste”, zei Verbeek gisteren tegen RTV Noord-Holland. Nog in AZ-kleding gestoken, vertelde de pas ontslagen trainer dat de directie hem vrijdag had verteld „dat er iets leefde” binnen de spelersgroep. „Dat kwam als een donderslag bij heldere hemel.”

Verbeek erkent nu dat hij „niet buigzaam genoeg” is geweest. „Het lijkt bij mij ook een beetje dat ik na drie of vier jaar toch te veel weerstand oproep.” Toch weer dat karakter. „Maar dat heeft me wel gebracht tot waar ik nu ben.”