Opinie

Janneke Vreugdenhil Einde-van-de-zomer-soep

None

Soep van tomaten en vijgen klinkt niet als het meest voor de hand liggende concept, noch als het meest aantrekkelijke. Toch bestelde ik zo’n soep jaren geleden bij Moro, een van mijn favoriete restaurants in Londen. En wat op papier matigjes klonk – zeker voor mensen zoals ik die niet al te kien zijn op fruit in hun warme maaltijd – bleek fantastisch te werken. De soep was zoet, maar tegelijk ook hartig en had dankzij een royale dosis komijn een diepe, aardse smaak die je zelden in tomatensoep proeft.

Het recept staat in Moro East, een van de drie kookboeken die de eigenaren van het restaurant schreven. Ik maak hem ieder jaar aan het einde van de zomer, als de tomaten op z’n best zijn en de vijgen een beetje betaalbaar. Het kan nu nog net. Let er bij het kopen van gedroogde vijgen op dat ze er fris uitzien. Als ze bedekt zijn met suikerkristallen zijn ze oud, taai en niet lekker.

Verhit de olie in een soeppan op matig vuur, voeg de ui en paprika toe en een flinke snuf zout en laat zachtjes 15 tot 20 minuten stoven, af en toe roerend, tot de groenten zacht zijn.

Voeg de knoflook toe en fruit mee tot hij goudbruin is.

Voeg tweederde van de komijn toe en fruit nog 1 minuut.

Doe de gepelde tomaten en de gehakte gedroogde vijgen erbij en laat het geheel zachtjes 50 tot 60 minuten stoven terwijl je af en toe roert.

Voeg als het mengsel rijk en geconcentreerd de verse tomaten toe en zet het vuur iets hoger. Laat nog een kwartier stoven.

Pureer alles glad met een staafmixer of in een blender en voeg zoveel water toe als nodig is voor een dikvloeibare soep.

Maak op smaak met zout, versgemalen peper en zo nodig een snuf suiker.

Roer de helft van de in blokjes gesneden verse vijgen door de soep en gebruik de rest om elke kom soep mee te garneren, samen met nog een snuf komijn en een straaltje extra vergine olijfolie. Bij Moro wordt de soep als voorgerecht opgediend, maar als je er voldoende brood bij serveert, en wellicht wat gemarineerde olijven en een goed stuk (geiten)kaas, kun je er prima je maaltijd mee doen.