Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Iran wil weer inspecties kerninstallaties toestaan

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif (links) spreekt op een congres in Manhattan over zijn onderhoud met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, rechts de Iraanse president Hassan Rohani.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif (links) spreekt op een congres in Manhattan over zijn onderhoud met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, rechts de Iraanse president Hassan Rohani. Foto AP / John Minchillo

Iran is bereid internationale inspecteurs toe te laten om zijn kerninstallaties te laten onderzoeken. Minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif heeft gezegd dat dit onderdeel kan zijn van nieuwe onderhandelingen over het Iraanse kernprogramma met de Verenigde Staten.

Volgens persbureau Reuters herhaalde de minister wel, net als de Iraanse president Hassan Rohani vrijdag, dat het land zijn recht om op vreedzame wijze aan nucleaire verrijking te doen niet zal opgeven. Het is volgens de minister echter niet nodig om uranium te verrijken zodat het militair inzetbaar is. Zarif:

“We hebben geen militair inzetbaar uranium nodig. Dat is zeker en we zullen ons niet in die richting begeven. Een Iran zonder kernwapens is niet alleen uw doel [van de VS, red.], maar ook ons eerste en voornaamste doel.”

Internationale inspecteurs mogen volgens Zarif komen controleren of Iran uranium inderdaad slechts met vreedzame doeleinden verrijkt. De minister eist in ruil voor de inspecties dat de VS een eind maken aan economische sancties tegen Iran. De VS zien liever dat Iran helemaal geen atoomprogramma heeft.

De uitspraken van de minister komen op een moment dat de twee landen intensief proberen tot een oplossing voor het geschil over het Iraanse nucleaire programma te komen. Zarif gaf aan een “reële kans” op een overeenstemming met de VS te zien. Vrijdag hadden de presidenten van de twee landen voor het eerst in jaren direct contact. De Amerikaanse president Barack Obama en de Iraanse president Rohani spraken elkaar per telefoon na afloop van de Algemene Vergadering van de VN. Het was het eerste directe contact tussen een Amerikaanse en een Iraanse president sinds 1979.