Iran: inspecties toestaan van nucleaire installaties

Zowel Iran als de Verenigde Staten hebben zich dit weekeinde optimistisch getoond over de mogelijkheid van een akkoord over het omstreden Iraanse nucleaire programma.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Javad Zarif, zei gisteren tegen het Amerikaanse televisiestation ABC dat een cruciale voorwaarde is dat de internationale sancties, die Irans economie zwaar hebben getroffen, worden opgeheven. In ruil daarvoor zou de nieuwe regering bereid zijn inspecties toe te laten bij Irans nucleaire installaties. „Wat nodig is voor beide zijden is dat ze met elkaar om de tafel gaan zitten en een gemeenschappelijk doel bepalen", zei hij.

Ook zijn Amerikaanse collega John Kerry toonde zich gisteravond gematigd optimistisch. Volgens hem kan een akkoord met Iran relatief snel worden verwezenlijkt. Bepalend daarbij is echter de mate waarin Iran bereid is om openheid van zaken te geven over zijn nucleaire programma. Kerry acht zo’n akkoord binnen een termijn van drie tot zes maanden haalbaar, zoals ook eerder de Iraanse president Hassan Rohani had geopperd.

„Als het een vreedzaam programma is en we dat allemaal kunnen zien – de hele wereld dat ziet – kan de relatie met Iran drastisch verbeteren en kan die ook heel snel veranderen", zei Kerry tegen het televisiestation CBS.

Mogelijk ter geruststelling van aanhangers van een harde lijn in Iran zelf onderstreepte intussen onderminister van Buitenlandse Zaken Abbas Arraghchi dat Iran niet als een dolle op een akkoord met de oude vijand zal aansturen. Dat kan ook het telefoontje tussen president Obama en Rohani van afgelopen vrijdag niet zomaar bewerkstelligen. „We vertrouwen Amerika nooit 100 procent”, zei hij. „En in de toekomst zullen we op dezelfde koers blijven.” (Reuters, AP)