Homoparty in Sotsji, zolang het nog kan

None
Foto Sergei Grits/AP

Dit is niet een drag queen-verkiezing in Amsterdam, Barcelona of San Francisco. Nee, dit is Sotsji, de Russische badplaats aan de Zwarte Zee waar in februari 2014 de Olympische Winterspelen worden gehouden. Spelen die omstreden zijn omdat de Russische anti-homowet de vraag deed oproepen: moeten we daar eigenlijk wel heen? In Sotsji zijn twee homobars. Een daarvan is Mayak. De eigenaar, Andrei Tenichev, zegt tegen persbureau AP dat juist in Sotsji altijd een redelijk liberale wind heeft gewaaid, ook tijdens de Sovjetperiode. En terwijl de vrijheid van homo’s steeds meer onder druk komt te staan, heeft juist Mayak geen last van een bemoeizuchtige overheid. Juist, denkt Tenichev, omdat gemeente en organisatiecomité vanwege alle ophef „nog niet het kleinste schandaal” willen. De club merkt wel een teruggang in bezoekers. Jonge, rijkere klanten gaan vanwege de conservatiever wordende moraal liever naar het buitenland om te feesten. „Het is tegenwoordig moeilijk om dit een gayclub te noemen”, zegt Tenichev ook. Daarom richt zijn club zich sinds kort ook op andere groepen, zoals heteroseksuele vrouwen. En het is afwachten of de zweep van de overheid er niet alsnog overheen gaat, als het olympische circus eenmaal weer is opgedoekt.