Een superschool in een achterstandswijk

Zien Informatief

Tegenlicht: Superschool Nederland 2, 21.05-22.00u.

Een half jaar lang volgde Tegenlicht Eric van ’t Zelfde, directeur van de Hugo de Grootschool in Rotterdam. Zijn school voor mavo, havo en vwo staat in Charlois, een wijk die bekendstaat als zwak vanwege hoge werkloosheid, huiselijk geweld, drugshandel en schietpartijen. Het weerhoudt Van ’t Zelfde niet van de ambitie om met de allerbeste docenten van zijn school de beste van Nederland te maken, om zo kinderen met een achterstand een eerlijke kans te bieden in het leven.

Van ’t Zelfde, zoon van een vader met lts die zichzelf bijschoolde en door Esso in Schotland werd gedetacheerd, werd gevormd door zijn schooltijd op een door zijn vaders werkgever betaalde eliteschool in Edinburgh, waar discipline, vertrouwen in jezelf en de eis om te excelleren hem met de paplepel werden ingegoten. Hij kwam deze zomer in het nieuws nadat hij drie leerlingen van school had gestuurd zonder (eis van de wet) vervangend onderwijs voor de raddraaiers te regelen. Hun ouders begonnen een rechtzaak – die ze verloren.

We zien hem hier in zijn strijd tegen de politiek en de onderwijsinspectie, tegen criminele bendes, agressieve leerlingen en hun ouders. En hij deelt zijn gedachten door het bijhouden van een videodagboek.