Republikeinen willen Obamacare niet - ‘shutdown’ dreigt

Obama legt een verklaring af omtrent de mogelijke 'shutdown'. Foto EPA / Michael Reynolds

Vandaag is het erop of eronder voor Amerika. Al tijden liggen de Democraten en Republikeinen met elkaar in de clinch over Obamacare, een wet die ervoor zorgt dat 48 miljoen Amerikanen een zorgverzekering krijgen. De Republikeinen willen de wet een jaar uitstellen, anders gaat de overheid op slot (shutdown). Maar waarom zijn de Republikeinen zo fel tegen de wet?

Bij een ‘shutdown’ sluiten alle niet-elementaire onderdelen van de federale overheid. Zo zullen vele honderdduizenden ambtenaren naar huis worden gestuurd, blijven nationale parken en musea gesloten en het is het voor Amerikanen niet mogelijk om bijvoorbeeld hun paspoort te vernieuwen.

Onze Amerika-correspondent, Guus Valk, schreef in de nrc.next van vanmorgen het volgende over de houding van de Republikeinen:

Het door Republikeinen gedomineerde Huis wil alleen een nieuwe financiering van overheidsuitgaven goedkeuren als alle kosten voor Obamacare geschrapt worden. Als er voor maandagavond twaalf uur geen oplossing wordt bereikt, gaat de federale overheid grotendeels op slot. Op 17 oktober, als het schuldenplafond van de regering moet worden verhoogd, wacht nog een nieuwe krachtmeting.

Volgens de Republikeinen kost Obamacare, de wet die officieel de Affordable Care Act heet, vele honderden miljarden dollars en dat zorgt voor een drastische verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Daarnaast is het ook een principe kwestie, omdat Amerikanen na het invoeren van de wet verplicht zijn een zorgverzekering te nemen en daarmee worden beperkt in hun keuzevrijheid. En het hebben van keuzevrijheid is voor Amerikanen heel belangrijk.

De Republikeinen spelen het hard

Nu Obamacare dichterbij komt, gaan de Republikeinen het harder spelen. Ze willen koste wat het kost de wet tegenhouden. Eén van de manieren waarop ze dat doen is door middel van ‘angstaanjagende’ commercials op tv. In de spotjes komen jonge mensen bij de dokter voor een behandeling. Tijdens het gesprek met de dokter wordt duidelijk dat de patiënt Obamacare heeft afgesloten. De dokter reageert gelaten, zegt dat de patiënt zich moet uitkleden en moet gaan liggen. Vervolgens verlaat de dokter de ruimte. In plaats van een andere arts verschijnt Uncle Sam in beeld. Een figuur dat staat voor ‘de grote overheid’ en tv-kijkers angst moet inboezemen:

https://www.youtube.com/watch?v=djCftQGTMC8

Texas: veel onverzekerden, maar weigert elke medewerking

Eén van de staten waar men fel tegen de nieuwe wet is, is Texas. De Obama-regering heeft daar de afgelopen tijd veel campagnespotjes uitgezonden om te laten zien dat het juist heel goed is om gebruik te maken van de zorgwet. Of het helpt, is maar de vraag. Er wordt in de zuidelijke staat hard tegen de wet gevochten. Zo belooft Greg Abott, de procureur-generaal van Texas en kandidaat voor het gouverneurschap, in een tv-spotje de hij de wet niet zal uitvoeren als hij gouverneur wordt.

Valk over Texas:

Texas is een paradoxale staat: bijna een kwart van de Texanen is nu niet verzekerd tegen ziekte. Tegelijkertijd is hier het verzet tegen ‘Obamacare’ het hevigst. Texas weigert iedere medewerking aan de nieuwe wet. De Republikeinse gouverneur Rick Perry weigerde een enorm bedrag aan federaal geld, circa honderd miljard dollar in tien jaar, om Medicaid (gezondheidszorg aan de armste Texanen) uit te breiden, omdat Texas circa 7 procent van de uitbreiding van de zorg zelf moet betalen. Iedere cent aan Obama’s nieuwe stelsel is er een te veel, zei Perry.

De kosten van Obamacare

De Republikeinen zijn vooral bang dat het overheidstekort nog veel verder oploopt door Obamacare. Toch is het maar de vraag of de wet echt zo duur is. In juli 2012 toonde een onderzoek van het onafhankelijke begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres aan dat de hervormingen zorgen voor een afname van de staatsschuld. Volgens het bureau zullen de kosten tussen 2012 en 2022 84 miljard dollar lager uitvallen. Krijgen de Republikeinen hun zin, dan stijgen de kosten tussen 2012 en 2022 met 109 miljard. In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012 zei de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romeny dat de zorgwet juist biljoenen zou kosten.

Obamacare: verzekering voor 48 miljoen Amerikanen

Obama is al sinds het begin van zijn eerste termijn als president bezig met het invoeren van Obamacare. Het was één van zijn campagnespeerpunten in 2008 en één van de weinig grote wetten die op het punt staan om uitgevoerd te worden:

President Obama legt Obamacare uit:

Valk over de wet:

Obama’s nieuwe zorgwet regelt dat Amerikanen een zorgverzekering moeten afsluiten. Nu zijn circa 48 miljoen van de 316 miljoen Amerikanen onverzekerd. Dinsdag gaat de eerste, cruciale fase van Obamacare in. Dan mogen Amerikanen via internet zorgverzekeraars vergelijken en verzekeringen inkopen. Op die manier ontstaat er concurrentie tussen verzekeraars, en Obama hoopt dat dat leidt tot dalende zorgkosten. Verzekeraars mogen mensen met chronische ziektes niet langer weigeren. Maar of de wet dinsdag ook echt ingaat, blijft tot het laatste moment onzeker.

Infographic over Obamacare:

Obamacare
by ccantey.
Explore more infographics like this one on the web’s largest information design community - Visually.

    • Nando Kasteleijn