Echt makkelijk is hij niet

Gertjan Verbeek werd gisteren ontslagen door AZ Volgens de club was er geen chemie meer tussen de spelersgroep en trainer Verbeek erkent dat hij te weinig invoelend vermogen had

Trainer Gertjan Verbeek na afloop van de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen PSV, zaterdagavond in Alkmaar. Foto Pics United

Redacteur Voetbal

Voetballers „met kop en kont” de kleedkamer uitgooien heeft Gertjan Verbeek niet meer gedaan sinds hij zich ooit eens in de rust van een wedstrijd kapot ergerde aan Berry Hoogeveen van Heracles Almelo. De fysieke bejegening viel niet goed bij de spelers, en het verzoek volgde aan de beginnende hoofdtrainer om voortaan de handen thuis te houden. Verbeek, voormalig Twents bokskampioen in de klasse halfzwaargewicht, zou het niet meer doen.

Nee, een exces heeft zich niet voorgedaan bij AZ de afgelopen weken, zo bezweren betrokkenen bij de club. En toch zag de directie zich dit weekend genoodzaakt Verbeek (51) te ontslaan. Een forse afkoopsom – in februari dit jaar verlengde Verbeek zijn contract tot juli 2015 – en aardige resultaten in de eredivisie en de Europa League wogen niet op tegen de vertrouwensbreuk die er tussen de coach enerzijds en spelers en organisatie anderzijds was ontstaan.

Zaterdagavond werd nota bene nog met 2-1 van koploper PSV gewonnen. Op de omslag van het programmaboekje stond spits Denni Avdic en de tekst ‘Relaxed’. Waarom de spelersgroep van AZ afgelopen donderdag aandrong op beëindiging van het dienstverband van de trainer, blijft na de persconferentie met technisch directeur Earnest Stewart en aanvoerder Maarten Martens gistermiddag onduidelijk. „Het vertrouwen is geschaad”, zei Stewart – en dat was zijn meest verregaande uitspraak. „Dit speelt al langer.”

Chemie

Het was wachten op het woord optelsom, en dat viel. „Er zal altijd een laatste druppel zijn geweest, maar dat gaat de buitenwereld niets aan”, zei Stewart. Er was „geen chemie meer”, wel een „onomkeerbaar proces” dat „de laatste weken verergerde”. „Maar het is niet aan de orde om over incidenten te praten.” Aanvoerder Martens sprak namens de spelersgroep van „bepaalde issues” waar hij niet op in wilde gaan. „Het groeide niet dichter naar elkaar toe.”

Volgens Verbeek zelf, die gisteren een interview gaf aan RTV Noord-Holland voor hij plaats zou nemen in het NOS-programma Studio Voetbal, ligt de kiem van de breuk in het vorige seizoen. „Tien wedstrijden voor het einde waren we nog steeds in de gevarenzone. Daar zijn over een weer opmerkingen gemaakt, daar ga je mee aan de slag, maar ik ben ook een trainer met een bepaald idee, een programma. En dat programma staat boven het team, en het team boven het individu. Op een gegeven moment is dat op, uitgewerkt.”

Het moeilijke afgelopen seizoen werd afgesloten met bekerwinst. In die periode, waarin de landskampioen van 2009 vocht voor handhaving in de eredivisie, verbond algemeen directeur Toon Gerbrands van AZ zijn lot aan dat van Verbeek. Gerbrands, gisteren in vrijetijdskloffie op de club, legde uit dat die belofte in de context van vorig seizoen gezien moest worden. „Ik ben verantwoordelijk voor de sanering bij de club [na het faillissement van eigenaar Dirk Scheringa], dus als iemand had moeten sneuvelen vanwege slechte resultaten, was ik dat.” Nu is het anders, wilde hij zeggen. Nu heeft de spelersgroep het met de trainer gehad.

Onbuigzaam

Verbeek was met ruim drie jaar bij AZ de langstzittende trainer bij een eredivisieclub van dit moment. Zijn onbuigzame karakter is de afgelopen jaren breed uitgemeten. Hij botste met scheidsrechters, vierde officials, coaches van de tegenstander, de KNVB, trainersvakbond CBV en hij presteerde het zelfs om voor de camera te bekvechten met een verslaggever van clubzender AZ TV. „Ik ben niet de makkelijkste”, zei Verbeek gisteren tegen RTV Noord-Holland.

Ontspannen, en nog in AZ-kleding gehuld, zei hij dat hem vrijdag door de directie verteld was „dat er iets leefde” binnen de spelersgroep. „Dat kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ik wist dat er zo nu en dan vanuit de spelersgroep opmerkingen kwamen. Daar probeer je mee om te gaan. Maar ik ben ook iemand met een eigen leiderschapsstijl en een bepaald karakter.”

Verbeek erkende bij de NOS dat hij „niet buigzaam genoeg” is geweest. Hij sprak van „te weinig invoelend vermogen”. Concluderend: „Het lijkt bij mij ook een beetje dat ik na drie, vier jaar toch te veel weerstand oproep.” Toch weer dat karakter. „Maar dat heeft me wel gebracht tot waar ik ben.”

    • Bart Hinke