Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Dijsselbloem onderhandelt met oppositie over begrotingsakkoord

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op het binnenhof na afloop van de ministerraad vrijdag.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem op het binnenhof na afloop van de ministerraad vrijdag. Foto ANP / Phil Nijhuis

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem praat vanmiddag met de meeste oppositiepartijen over aanpassingen van de kabinetsplannen voor volgend jaar. De coalitie heeft de steun van de oppositiepartijen nodig omdat ze zonder oppositie geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft.

Vrijdag nodigde Dijsselbloem, na de Algemene Politieke Beschouwingen van woensdag en donderdag, alle oppositiepartijen uit voor overleg.

CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, 50PLUS en de Partij voor de Dieren hebben laten weten dat zij bereid zijn bepaalde plannen in de Eerste Kamer te steunen mits zij daar iets voor terugkrijgen. PVV en SP hebben laten weten niet bij het overleg aan te schuiven.

De kans op een akkoord met de oppositie is op dit moment nog gering, schreef onze politiek redacteur Tom-Jan Meeus dit weekend in NRC Handelsblad:

De day after de algemene politieke beschouwingen, waarin premier Rutte donderdag een algemene bereidheid tot overleg uitsprak, bevestigde enkele betrokkenen in hun vrees dat het kabinet geen geweldige kansen heeft om volgende week een akkoord met de oppositie te sluiten.

Het kabinet houdt er terdege rekening mee dat de onderhandelingen op niets uitlopen. Daarbij speelt ook mee dat de coalitie op voorhand niet de indruk wil wekken dat de oppositie veel eisen ingewilligd kan krijgen. Pessimisme op dit moment is, behalve een reële inschatting, dus ook de beste voorwaarde om er nog iets van te maken. Evengoed houdt men er in de coalitie al rekening mee dat, mochten de onderhandelingen volgende week inderdaad mislukken, het toch tot een confrontatie met de Eerste Kamer komt. Over de afloop daarvan bestaat in de coalitie op zijn best een gematigd optimisme.