Dijsselbloem legt oppositie morgen lijstje met maatregelen voor

Financieel specialisten Henk Nijboer (PvdA) en rechts Eddy van Hijum (CDA) praten met de pers voor aanvang van het overleg met Dijsselbloem. Foto ANP / Martijn Beekman

Het eerste overleg tussen het kabinet en een aantal oppositiepartijen over de begroting voor 2014 is afgelopen. Tijdens het gesprek heeft minister Dijsselbloem van Financiën nog eens gezegd dat het kabinet vasthoudt aan een bezuinigingsopgaaf van zes miljard, zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum.

Koolmees beaamde dit. “Voor het kabinet is zes miljard heel belangrijk.” De minister zou morgen met een lijstje aan mogelijke maatregelen komen, aldus Van Hijum.

Dijsselbloem sprak met de financieel woordvoerders van alle oppositiepartijen met uitzondering van de PVV en SP. Het kabinet is voor steun in de Eerste Kamer afhankelijk van de oppositie. De partijen kwamen even na 15.30 uur weer naar buiten bij het ministerie van Financiën.

‘Agenda opgesteld en nu worden opties verkend’

Volgens ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten is tijdens het overleg een agenda opgesteld voor het vervolg van de gesprekken. Volgens Wouter Koolmees (D66) worden er nu ‘opties verkend’. Wanneer het overleg wordt hervat moet duidelijk worden ‘waar de ruimte zit’, zei hij na afloop.

De gesprekken worden morgen om 19.00 uur hervat. Dat gebeurt zonder de Partij voor de Dieren. Partijleider Marianne Thieme was vandaag wel bij het overleg, maar liet na afloop weten dat zij er voor dinsdag geen heil meer in ziet.

Twitter avatar mariannethieme Marianne Thieme Voor wie daar bang voor was: Ik heb het niet op akkoordje gegooid, maar wel radicale koerswijziging bepleit. #geenmogelijkheidonbenutlaten

Norbert Klein (50Plus) liet weten dat hij wel opnieuw aanschuift. (Novum)

De financieel specialisten voor aanvang van het gesprek:

De specialisten na het gesprek (audiofragmenten):